четвер, 11 червня 2009 20:25

Церковний дзвін дістали з-під землі

200-кілограмовий дзвін, відлитий 1921 року, викопали 4 червня піротехніки у селі Купчинці Козівського району Тернопільщини. Його заховали від німців 1944-го. Селяни шукали дзвін 20 років, та досі не могли знайти.

— Це уже втретє наших працівників викликали. Складність полягала в тому, що люди знали місце схову дуже приблизно. Із металошукачами обстежили близько 700 квадратних метрів території, та в кращому випадку натрапляли на купу брухту, — розповідає Олександр Чмиленко з обласного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій.

Після 5 год. пошуків рятувальники Назар Богдан, Олександр Кошельник, Руслан Данчук та Михайло Медведєв таки натрапили на пропажу.

— Дзвін лежав на глибині близько метра. Незважаючи на те що пробув під землею близько 65 років, він у доволі хорошому стані. Але без сердечника. В селі кажуть, коли його несли закопувати, сердечник вдарив у дзвін, і той звук ледь не видав їх. Тому його зняли і заховали окремо, — продовжує Чмиленко.

Селяни уже заходилися чистити дзвін. Спершу протирали оцтом, та вже дістали спеціальну рідину з Італії. Люди хочуть встановити його на дзвіниці греко-католицької церкви Введення у храм Божої Матері Марії до храмового свята 28 червня.

— Мій батько належав до "Просвіти". Він разом із сімома своїми друзями, сільськими активістами, зняв дзвін. Німці хотіли переплавити його на гармати. Він же із різних металів вилитий — є бронза, мідь, срібло, золото, — говорить місцевий житель 63-річний Михайло Водарський. — Заховали його недалеко, за 300 метрів від дзвіниці. Там тоді був город священика, а на ньому — яма з-під картоплі. Туди й поклали.

Жодного знаку на місці схову люди не залишили. За радянських часів на цій території була колгоспна тракторна бригада.

— Тато казав: якби я вмер, то щоб ти, сину, знав: шукати треба туво, за колгоспною коморою, — веде далі Михайло. — От ми майже щоліта й шукали. Бульдозером рили траншеї. Буквально півтора метра до нього не дістали. Але, може, то й добре. Бо ж і пошкодити могли. От би ще то "било" знайти. Бо ж звук дзвону колись за 10 кілометрів — аж у селі Настасів у Тернопільському районі — було чути. Так що будемо копати.

Зараз ви читаєте новину «Церковний дзвін дістали з-під землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути