вівторок, 09 червня 2009 19:28

До Європарламенту пройшла Партія піратів

Автор: фото: REUTERS/Michaela Rehle
  Жителі південно-німецької землі Баварії прийшли голосувати в неділю на виборчу дільницю вбрані у народні костюми. На виборах до Європарламенту у Німеччині перемогла правляча партія Християнсько-демократичний союз, яку очолює канцлерка ФРН 54-річна Ангела
Жителі південно-німецької землі Баварії прийшли голосувати в неділю на виборчу дільницю вбрані у народні костюми. На виборах до Європарламенту у Німеччині перемогла правляча партія Християнсько-демократичний союз, яку очолює канцлерка ФРН 54-річна Ангела

З 4 по 7 червня у країнах ЄС обирали новий Європарламент. Серед партій, що потраплять до головного законодавчого органу Євросоюзу, — шведська Партія піратів. Її члени виступають за вільний обмін файлами в Інтернеті та зниження цін на компакт-диски.

Цьогоріч на виборах у більшості країн перемогли партії правого спрямування. Вони виступають за жорсткі закони щодо іммігрантів, критикують будівництво мечетей та ісламських шкіл в Європі.

Партія піратів посіла п"яте місце на виборах. За неї у Швеції віддали свої голоси 7% виборців. Переважно — активні користувачі Інтернету віком від 18 до 30 років. За шведськими законами, обмін фільмами й музикою в мережі — злочин. Місцева влада навіть має право перевіряти особисту електронну пошту громадян на наявність аудіо— та відеофайлів. Саме це, на думку, аналітиків, спровокувало шведів голосувати за "Піратів".

— Вибори показали, чи право приватності важливе для громадян, — каже засновник "Піратів" 37-річний Рік Фальквінге. — Ми перепишемо політичну історію Європи.

Вибори до Європарламенту проходять що п"ять років. 786 депутатів обирають від кожної з 27 країн-членів ЄС. Цьогоріч явка на виборах найнижча. У них взяло участь 43,4% виборців.

— Ці вибори нічого суттєвого у країні не вирішують, — розповідає "ГПУ" юрист із Польщі 25-річний Кароль Пенкальський. — Тому поляки й інші громадяни ЄС на них ходять украй рідко.

Зараз ви читаєте новину «До Європарламенту пройшла Партія піратів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути