пʼятниця, 05 червня 2009 20:32

Природа очищає себе невідомим науці способом

Природа очищає себе невідомим науці способом

Учені з"ясували, що в земній атмосфері може протікати цілий ряд процесів, які поки ніяк не описані. Причому ці реакції можуть очищати атмосферу від небезпечних для екології сполук. Результати дослідження опубліковані в журналі Science. Коротко вони викладені на порталі ScienceNews.

Автори роботи вимірювали концентрацію гідроксильних радикалів в атмосфері в різних районах планети. Гідроксильні радикали - це високоактивні сполуки водню і кисню. Вони можуть взаємодіяти з присутніми в атмосфері небезпечними речовинами, знищуючи їх. Гідроксильні радикали утворюються в серії реакцій, в результаті яких також виділяється озон.

Вимірюючи зміст гідроксильних радикалів над провінцією Гуандун в Китаї в районі Перлової річки учені виявили, що близько полудня концентрація цих сполук різко зростає. Проте вміст озону залишається на колишньому рівні.

Провінція Гуандун є достатньо сильно забрудненою зоною. У неї стікаються викиди від довколишніх міст, і крім того Гуандун "самостійно" забруднює атмосферу сільським господарством. Автори зробили висновок, що незвичайна суміш речовин в атмосфері над Перловою річкою дозволяє гідроксильним радикалам утворюватися під впливом сонячного випромінювання по до цих пір невідомому механізму. Найближчим часом учені мають намір перевірити свою гіпотезу в лабораторних умовах.

Зовсім недавно була опублікована робота, автори якої також показали відносно позитивні наслідки забруднення атмосфери. Розпорошені в атмосфері частинки розсіюють сонячне світло, і на фотосинтезуючі частини рослин потрапляє більше випромінювання. Відповідно, зростає інтенсивність фотосинтезу - процесу, в ході якого з атмосфери поглинається парниковий газ Co2.

За матеріалом Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Природа очищає себе невідомим науці способом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути