Ексклюзиви
четвер, 04 червня 2009 18:36

"У Тимошенко і Януковича нічого не вийде"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Дмитро Видрін  (на фото) каже, що найкращі шанси перемогти на наступних виборах президента має Арсеній Яценюк
Заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Дмитро Видрін (на фото) каже, що найкращі шанси перемогти на наступних виборах президента має Арсеній Яценюк

"Тимошенко на меня обиделась. Жену поздравляет на праздники и дни рождения, а меня уже нет, — каже заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони 60-річний Дмитро Видрін. — Моя жена дружит с мужем Тимошенко — Александром. Ходят в один спортзал".

Дивиться на фото, де він разом із прем"єркою у своєму офісі на столичній вул. Жилянській. Два роки тому Видрін ще був у її команді. 2006-го став нардепом від БЮТу. Однак до нинішнього складу парламенту не потрапив, бо був проти дострокових парламентських виборів 2007 року. На посаду заступника секретаря РНБО президент Віктор Ющенко призначив його два місяці тому.

Видріна до офісу привозять на чорному "лексусі". Він проходить у під"їзд житлового будинку. Офіс у трикімнатній квартирі на першому поверсі. Звідти можна вийти в невеличкий дворик із фонтаном та виноградом. Це приміщення він купив вісім років тому за $30 тис. Каже, зараз воно коштує близько $500 тис.

— Я вивіз звідси три вантажівки мотлоху, — показує на чистий, вистелений штучною травою двір.

Пропонує сісти у завішену сіткою бесідку. Вмикає фонтан. Розмовляє російською.

 — Я не відключатиму звук на мобільному, бо часто з роботи телефонують. Може виникнути надзвичайна ситуація, якщо буде змова, — із усмішкою натякає на можливу коаліцію між БЮТ та Партією регіонів.

Віктор Ющенко заявив, що оголосить усенародний референдум у разі спроб Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів змінити Конституцію. А Верховну Раду може розпустити?

— Будь-яка змова, яка звужує чи ліквідує права громадян,— це акт політичної корупції. Найадекватнішою відповіддю є розпуск парламенту, якщо останній є майданчиком для такої змови.

Але ж прем"єрові під силу заблокувати роботу парламенту та судів.

— Тоді народ може теж обуритися. І сказати: якщо ви блокуєте суди, то ми блокуватимемо Верховну Раду, Кабмін.

Такі настрої серед людей є?

— Соцопитування свідчать, що 80 відсотків — за обрання президента всенародно. Це критична маса. Якщо порушити це їхнє звичне конституційне право, то не виключаю масові вуличні протести.

Чим загрожує коаліція між БЮТом і Партією регіонів?

— Вони хочуть поділити владу. Але розпивати такий "міцний напій", як влада, на двох не можна — це може погано скінчитися. Особливо, якщо за стіл не запрошений народ України, — відпиває червоний чай. — Якщо змовляться ці найбільші фракції, то влада запрацює в режимі задоволення інтересів тільки двох людей.

Тимошенко та Янукович наполягають, що їхнє об"єднання принесе країні стабільність.

— Будь-яка монополія закінчується тим, що починає гнити і довкола неї загниває суспільство.

Після 2004 року всі заговорили, що треба змінювати Основний закон. От БЮТ із Партією регіонів і написали свій варіант...

— Та не зроблять вони Конституції, бо в їхньому варіанті закладена не ідея передачі влади людям, а один одному. Вони уявляють владу, як гарячу картоплю: один навпроти одного сидять і перекидаються нею.

Але якщо не змінити Конституцію, то нинішнє протистояння між президентом, прем"єром та парламентом триватиме і далі...

— Так. Але Конституція має змінюватися задля розширення прав людей і механізмів, через які вони матимуть доступ до влади. Головний акцент треба зробити на розширення прав насамперед місцевих громад та самоуправління. Чим більше повноважень матиме районна громада, місцеві ради — тим ближче влада буде до нас із вами.

Хто має остаточно вирішувати, якою буде Конституція?

— Народ через референдум, а потім уже втілювати це у Верховній Раді. Тільки в парламенті змінювати Конституцію неможливо, непотрібно і нереально.

Нехай би донька народила прекрасних внуків Юлії Володимирівні — давно пора

Видріну телефонують. Він бере слухавку і йде до фонтана. Розповідає, що має годинну передачу на радіо.

БЮТ і Партія регіонів хочуть змінити Конституцію ще до президентських виборів 2010 року.

— Нічого у них не вийде. Це малоймовірно, оскільки існує величезний ресурс недовіри. Юлія Володимирівна стільки разів "кидала" Віктора Федоровича, що не уявляю, яких гарантій він вимагатиме тепер: продати душу, розписатися кров"ю, — жартує. — У них різні ідеології. Вони можуть вітати один одного з днями народження, разом ходити на банкети, у них спільні земельні латифундії й у багатьох депутатів спільний бізнес, але в політичному плані їм ні про що говорити.

Але ж вони уже домовилися, що Янукович буде президентом, а Тимошенко – прем"єром.

— Я надто добре знаю їх обох. Тимошенко і Янукович посваряться, і хтось із них закопає іншого.

Що саме змусило їх об"єднуватися?

— Страх за своє політичне майбутнє. Бояться не тільки Яценюка, Богословської, Гриценка й інших конкурентів, а нового політичного часу. Відчувають, що їхній час збігає, як пісок крізь пальці.

Яценюк, Гриценко, Богословська, Тігіпко — це і є те нове покоління, яке їх зможе замінити?

— За віком, крім Яценюка, вони близькі до Тимошенко. Але представляють новіші ідеї та світогляд.

Які шанси в Яценюка стати президентом?

— Надзвичайно великі.

Тому Тимошенко і Янукович пішли на зближення?

— Це одна із причин. Але головне: спроба заморозити час і залишитися при владі.

Були політики, які у 70 і більше років ставали прекрасними лідерами своєї країни. Наприклад, канцлер Німеччини Конрад Аденауер (зайняв посаду в 73 роки. — "ГПУ"). Політику не треба бігати 100-метрівку чи підіймати гирі, але він має швидко, чітко й адекватно реагувати на виклики часу. Ці дві людини вже цього не можуть.

Якщо все ж таки Тимошенко й Януковичу не вдасться домовитися і змінити Конституцію, яке їхнє майбутнє?

— Це може бути їхня остання президентська кампанія. Тому хотілося б, щоб вони пішли на заслужений відпочинок красиво. Нехай би раділи життю. Нехай би донька народила прекрасних внуків Юлії Володимирівні — давно пора. Нехай би Янукович своїх онуків навчав східним єдиноборствам. Він — гарний тренер-рукопашник. Я мрію помірятися із ним силою, бо теж вважаю себе гарним рукопашником.

Чим вони знімають стрес?

— Юлія Володимирівна стрес не знімає, бо це її природний стан. Кілька років тому ми були у Відні. Переговори завершилися на три години раніше. Можна було погуляти по вулицях, музеях. Однак вона сказала, що треба працювати, і ми з великими труднощами й пересадками повернулися на три години раніше. Мені її шкода. Як можна жити, якщо не можеш просто погуляти по вечірньому Києву, помокнути десь у гарному місті під дощем? Це люди, які бачать красиві міста із вікон тонованих машин чи чартерних літаків. А в театрах з"являються лише для того, щоб помахати рукою з ложі й непомітно піти, бо у них "тьорки", переговори, зговори. Нехай швидше йдуть на політичну пенсію, подихають свіжим повітрям.

Янукович досі прекрасний спортсмен та автогонщик. От ходив би і тренував людей. Пам"ятаю, коли він був уперше прем"єр-міністром, полетів на похорон свого учня по рукопашному бою у якесь маленьке містечко. Я запитав його, хто той чоловік. Янукович відповів: лікар районної поліклініки... Тобто, як люди — вони непогані.

Багато експертів говорить, що Януковича до союзу із Тимошенко підштовхує Росія.

— Росія гратиме по-американськи: навіщо витрачати гроші на претендентів, якщо потім можна домовитися за гроші із переможцем?

Але Москві вигідний союз БЮТу і Партії регіонів?

— В Україні їй потрібна політична конкуренція. Коли вона є, то ширше поле для маневрів. Якщо виникне монолітна сила, то з нею буде важче домовитися.

Чи варто Ющенкові вдруге балотуватися на посаду президента?

— Якщо станеться змова двох політичних сил, то він буде зобов"язаний піти на вибори. І 80 відсотків людей, які виступають за обрання президента всенародно, його підтримають.

1949, 25 травня — Дмитро Видрін народився у селі Назрань Назранського району Чеченської Республіки

1972 — закінчив філософський факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка

1977 — кореспондент газети "Комсомольское знамя"

1994 — радник президента Леоніда Кучми з питань внутрішньої політики

1996 — радник прем"єр-міністра Євгена Марчука

2001, 2002 — радник прем"єр-міністрів Віктора Ющенка, Анатолія Кінаха та Віктора Януковича

2006 — народний депутат від БЮТу

2009, березень — призначений заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони

Одружений. Має доньку, сина та двох онуків

Зараз ви читаєте новину «"У Тимошенко і Януковича нічого не вийде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути