вівторок, 02 червня 2009 18:27

"Бютівцям" наказали агітувати за коаліцію із Партією регіонів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Народні депутати від блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” Лілія Григорович та Павло Жебрівський спілкуються у кулуарах Верховної Ради під час учорашнього засідання
Народні депутати від блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” Лілія Григорович та Павло Жебрівський спілкуються у кулуарах Верховної Ради під час учорашнього засідання

"Вася, це глупості. Неможливо, щоб вони домовилися!" — говорить "регіонал" Ярослав Сухий, 58 років, до однопартійця 60-річного Василя Кисельова про таємні переговори прем"єрки Юлії Тимошенко та лідера "Регіонів" Віктора Януковича.

Вони підіймаються на другий поверх Верховної Ради перед учорашнім засіданням. Ідуть до столів реєстрації.

— А я думаю, що можливо, — каже у відповідь Кисельов.

У кулуарах "бютівці" й "регіонали" відмовляються говорити про можливий союз двох найбільших фракцій парламенту. Мовляв, і самі нічого точно не знають.

— "Зверху" нам було розпорядження агітувати за коаліцію з "регіоналами", — говорить нардеп-"бютівець" і просить не називати його прізвища. — Янукович досі не поставив свій підпис. Можливо, що цей союз і не буде оформлений.

Додає, що про створення коаліції можуть оголосити вже до кінця тижня. Тим часом з парламентської трибуни виступає голова фракції БЮТ Іван Кириленко, 52 роки:

— Ще нічого немає, а вже всі трусяться і репетують! — говорить про можливість створення коаліції. Проводить поглядом напівпорожню залу. Рядами БЮТу йде "регіонал" Андрій Клюєв. Тисне руку "бютівцям".

— Не узурпацію БЮТ і його лідер Тимошенко замислили, а спільними зусиллями політичних сил та органів влади усіх рівнів навести порядок в країні й будувати велике майбутнє. Приєднуйтеся і не бійтеся, — продовжує Кириленко.

За ним виступає "регіонал" Дмитро Табачник, 45 років. Каже, БЮТ і Партія регіонів мають об"єднатися і разом долати економічну кризу.

Створення коаліції можуть оголосити вже до кінця тижня

— Якщо партійні вожді дійсно виношують ідею переламати Конституцію через коліно, забрати у десятків мільйонів людей право обирати главу держави, то таким планам потрібно серйозно протидіяти, — говорить журналістам у кулуарах нардеп-"нунсівець" Анатолій Гриценко, 51 рік. — Добрі справи робляться чесно й відкрито, а не під килимом.

Біля вхідних дверей до сесійної зали стоїть комуніст Олександр Голуб і політолог Володимир Корнілов.

— А вы в какую коалицию вступаете? — цікавиться він у нардепа.

— Ни в какую, — відвертає голову Голуб.

— Ну да. Вы ж уже давно там, — усміхається Корнілов.

Кулуарами йде представник президента у Верховній Раді Ігор Попов, 37 років. Говорить, якщо відбудеться союз між "бютівцями" й "регіоналами", то у серпні вони можуть провести позачергову сесію і внести зміни до Конституції.

Нардеп-"бютівець" 37-річний Сергій Міщенко каже, що у секретаріаті підготували два укази: про проведення дострокових парламентських і президентських виборів:

— Як тільки це об"єднання відбудеться — на завтра будуть ці укази. І тоді нам треба буде подавати в Конституційний суд.

Додає, що навіть якщо суд визнає укази недійсними, процедура розгляду надасть главі держави додатковий час. Водночас коаліція його втратить і не зможе внести в парламент зміни до Конституції.

Зараз ви читаєте новину «"Бютівцям" наказали агітувати за коаліцію із Партією регіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути