четвер, 28 травня 2009 19:50

Уклонитися Богородиці щодня їдуть до двох тисяч прочан

11 травня на зрізі груші в садку 31-річного Руслана Левченка з села Старицьківка Машівського району проступило зображення фігури жінки в повний зріст із дитиною на руках. Віруючі признали в ньому Богородицю.

У вівторок увечері біля двору Григорія Левченка та його сусідів стоїть до 30 автівок. Люди заходять у двір і прямують до груші, на якій проявився образ. Собака на прив"язі не гавкає, тільки спостерігає. До груші стоїть близько 150 людей. По черзі прикладаються до зображення. Деревина обв"язана мотузкою, до якої чіпляють хустки і рушники.

З другого боку до груші підходять, щоб потриматися за неї руками, притуляються спиною, просять здоров"я. 28-річна вагітна Юлія Німакіна приїхала з Краснограда Харківської області. Каже, попросила в Діви Марії здоров"я собі та своїй дитині.

Прочани намагаються відірвати по шматочку кори від груші, колупають її. З черги люди роблять зауваження.

— Не треба її нівечити, — каже батько господаря обійстя Григорій Левченко. – Як кожен відколупне, то що ж останеться.

Біля деревини стоїть трилітрова банка. У неї кладуть пожертви на будівництво каплиці.

— Певно, наша сім"я не останнє місце займає там згори, — каже господар садка Руслан Левченко. — Богородиця на груші проявилася за два дні до мого дня народження. А моя дружина Наталія роджена на Пасху.

Подружжя Левченків із двома дітьми — 5-річною Дариною та 10-річним Максимом — придбали це обійстя рік тому. До цього жили в матері.

— Старий садок за хатою, — переказує Руслан Григорович. — Перед Пасхою вирішив його почистити, обрізати старі гілки. Спочатку нічого не було видно. Коли ж ми з кумом садили картоплю, він побачив на зрізі фігуру жінки.

Про появу жіночого силуету на зрізі дерева Левченко повідомив у сільську раду та церкву.

— Образ Богородиці щодня стає яскравішим, — каже священик Вознесенської церкви в сусідньому селі Кошманівка отець Іоанн. — Він проявився не лише на зрізі, але й на зрізаній гілці.

Гілку Машівський благочинний отець Анатолій повіз до архієпископа Полтавського і Миргородського Филипа. За наказом останнього Старицьківку відвідали представники Полтавської єпархії Української православної церкви Московського патріархату.

— Кожна святиня з"являється на благо, — говорить панотець. — Щоб люди навернулися до Бога.

У неділю, 24 травня, 10 священиків освятили образ на груші. На освячення приїхали до 5 тис. паломників з усієї України.

Священики зауважують, образ на груші схожий на чудотворну ікону "Благодатне небо". Її копії зберігаються в Москві. Іконі моляться при душевних і тілесних хворобах. Вона допомагає тим, хто веде неправедний спосіб життя.

— Щодня їдуть тисячі людей, — говорить секретар Старицьківської сільради 33-річна Наталія Горіздра. — У день освячення прочани не розходилися до другої ночі. Щодня затримуються біля образу Богородиці майже до опівночі.

— Я не проти, що люди йдуть, — говорить Руслан Левченко. — Не знаю, що буде далі. Як вони себе поводитимуть. Радимося у всьому з сільрадою.

На позачерговій сесії Старицьківської сільради прийняли рішення частину городу Левченків облаштувати під стоянку, впорядкувати місце біля груші.

— Усі пожертви йдуть на це, — каже Руслан Григорович. — Нам ніхто нічого не компенсовує. Люди збирають гроші на будівництво тут каплиці.

Поруч із грушею — криниця. Прочани почали набирати з неї воду. Вірять, вона цілюща.

— Стара жінка робила примочки та вилікувала шпору на нозі, — каже Левченко.

Селяни переказують, одна місцева жителька приклала до образу руку з пухлиною. Жінка планувала наступного дня їхати до хірурга. За ніч пухлина зійшла.

Церкви в Старицьківці немає. У 1930-х у селі зруйнували храм Святого Луки. Він був через ставок від господи Левченків. Зрізана з груші гілка нині перебуває в храмі Святителя Миколая в центрі Машівки.

Зараз ви читаєте новину «Уклонитися Богородиці щодня їдуть до двох тисяч прочан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути