Ексклюзиви
четвер, 28 травня 2009 07:08

Відкрили другу ДНК-лабораторію

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Перший за межами столиці центр молекулярно-генетичних досліджень на підставі аналізу ДНК почав працювати в Одесі.

Розташований він у Одеському обласному бюро судово-медичної експертизи. Обладнання купували в Німеччині. Воно дозволяє ідентифікувати особу людини за найдрібнішими частинками біологічних тканин. Судмедексперти запевняють, тепер в Одесі зможуть ідентифікувати останки будь-якої давнини. Цей метод застосовують переважно в криміналістиці. Але апаратура дозволяє також установлювати спорідненість осіб.

Міські експерти вважають, в Одесі є попит на аналіз спорідненості через ДНК — дезоксирибонуклеїнову кислоту. У місті багато людей бажають довести батьківство або ж відмовитися від нього. Довести родинні зв"язки можна буде, заплативши 2777 грн. Дослідження триватиме від 18 год. до семи днів.

— Лабораторію оснащено новітнім устаткуванням. Завдяки цьому ДНК-аналіз проводиться швидше й якісніше, ніж на такій же техніці старішого зразка, виробленій десять років тому, — говорить одеський судмедексперт Олег Гринько.

Криміналісти кажуть, що завдяки цій технології ефективніше розкриватимуть заплутані злочини, наприклад убивства й отруєння. Лабораторія обслуговуватиме криміналістів із 18 областей України.

Встановлення особи на підставі аналізу ДНК застосовують у світовій криміналістиці з 1985-го. Він допомагає ідентифікувати людину за її біологічними слідами. ДНК-профіль експерти отримують із будь-якого біоматеріалу, в якому є клітини організму з ядрами. Перша в Україні лабораторія ДНК-аналізу працює з 1994 року в Києві, у відділі медико-біологічної експертизи Міністерства внутрішніх справ.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили другу ДНК-лабораторію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути