четвер, 21 травня 2009 19:21

Учні першої міської гімназії вчать по п"ять мов

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Учні Черкаського фізико-математичного ліцею №17 біля рідного закладу в центрі міста. Ліцей відкритий 1993 року. Колектив викладачів сформований на конкурсній основі. Навчатися тут престижно
Учні Черкаського фізико-математичного ліцею №17 біля рідного закладу в центрі міста. Ліцей відкритий 1993 року. Колектив викладачів сформований на конкурсній основі. Навчатися тут престижно

"Єдина вимога до бажаючих здобувати освіту в нас — знання і здібності, — каже 51-річний Сергій Саєнко, директор першої міської гімназії, яку ще називають лінгвістичною. — Нас не цікавить статус батьків, прописка. Тут учаться талановиті діти не лише з Черкас, привозять і з сіл району".

Із початку другого півріччя і по 6 червня щосуботи конкурсна комісія проводить оцінювання дітей, які хочуть навчатися в гімназії. Визначають математичні, лінгвістичні здібності, логічне мислення та рівень психологічної готовності шестирічних дітей.

— Конкурсний відбір проводиться згідно з нормативними вимогами Міністерства освіти. Під час конкурсу обов"язково присутні батьки, — роз"яснює директор. — Під результатами, кількістю отриманих балів підписуються всі члени комісії.

Цьогоріч у два перші класи гімназії підуть 50 дітей. Лише минулої суботи батьки привели на конкурс скільки ж охочих. Кожен отримав документ із набраною кількістю балів.

В області діють 30 спеціалізованих шкіл і навчальних закладів нового типу. Такими називають ліцеї, гімназії та колегіуми.

— Принципова відмінність їх від загальноосвітніх шкіл у тому, що сюди законодавчо передбачено конкурсний вступ, — каже директор першої гімназії Сергій Саєнко. — Крім того, з закладів нового типу можуть відраховуватись учні за неуспішність.

Школи різного рівня створюють умови для поділу дітей на "елітних" і "звичайних". Сергій Саєнко каже, що мова скоріше йде про розподіл на "обдарованих" і "звичайних". Моральних протиріч тут немає, такою є вимога життя.

— Талановита дитина в звичайному класі не отримає необхідних знань, — запевняє він. — Їй потрібні інші програми, вимоги.

У простій школі іноді важче вчитися, ніж у закладі нового типу чи в спеціалізованій, переконує Сергій Саєнко. Звичайні програми вимагають досить глибокого вивчення дітьми всіх предметів. У цей же час у його школі діти більше вчать те, до чого мають здібності.

У гімназії 580 дітей. Навчають тут 11 мовам. Діти вчать по п"ять іноземних мов. Кожен п"ятий педагог гімназії паралельно викладає у вузі. Батьки учнів щомісяця здають 100 грн у благодійний фонд.

Черкаський колегіум "Берегиня" є філіалом Києво-Могилянської академії. У навчальному закладі з восьмого класу ведеться поглиблене вивчення математики або української мови і літератури.

— Найголовнішим критерієм для прийняття дитини до першого класу є її здоров"я — як фізичне, так і психічне, — каже заступник директора колегіуму 58-річна Валентина Москальчук. — Щороку ми набираємо три класи першачків по 30 учнів. Більшість із них попередньо ходять до нас на курси у "Школу майбутнього першокласника".

Зараз народжуваність упала, то беремо всіх підряд

Підготовчі курси запровадили в "Берегині" торік. Це не означає, що діти з-поза курсів не потраплять до школи.

— Зараз народжуваність упала, то беремо всіх підряд, — продовжує Москальчук. — Лише є обмеження для дітей із тяжкими хворобами.

При прийомі до школи майбутні учні проходять співбесіду із психологом.

— Увагу звертаємо на розвиток мовлення, уяви, фантазії, — розповідає Валентина Михайлівна. — Наші вчителі навіть просять батьків не вчити дітей писати. Цього вже у школі научать.

При переведенні в "Берегиню" з інших шкіл учням необхідно пройти співбесіду з української, англійської мов та математики. Діти-відмінники переходять без співбесіди.

— Зараз у нас недобір учнів у п"ятий і дев"ятий класи, — каже Валентина Москальчук. — Тож якщо у когось є бажання перейти в "Берегиню" — ласкаво просимо.

Із червня в школах Умані почнуться співбесіди для майбутніх першокласників. Найчастіше батьки віддають дитину до тієї школи, що ближче розташована від дому.

У місті 14 шкіл. Усі безкоштовні. Найпрестижнішою вважається міська гімназія, школа N12 з поглибленим вивченням англійської і навчально-виховний комплекс "Загальноосвітня школа N7 — колегіум".

До гімназії беруть усіх. Варто лише написати заяву.

— З інших мікрорайонів беремо, якщо є місця. Можемо набрати три класи по 30 осіб. Торік набрали 80, а цього року вже маємо 91 заяву, — каже директор гімназії Микола Яременко, 68 років.

У школі N12 уже мають понад 40 заяв від батьків.

— Якщо буде ще кілька заяв, робитимемо два класи: спеціалізований і звичайний. Конкурсний відбір складається з кількох етапів. Визначається рівень психологічної зрілості, перевіряємо слухову та зорову пам"ять. Письмові вправи дозволяють визначити, наскільки рука дитини гарно розвинена та готова до письма. Діти, які не пройдуть конкурсний відбір до спеціалізованого класу, підуть у звичайний, — зазначає директор школи Надія Кузьменко.


Чи варто застосовувати покарання до учнів?

Віктор Золотоверхий, виконувач обов"язків керуючого справами Смілянської міськради:

— За те, що батьки не виховують дитину, їх слід карати. Нагрубіянила вчителеві, образила іншу дитину, зробила шкоду — по карману батьків штрафами. І ті обов"язково приділятимуть увагу вихованню дитини.


Зоя Корецька, оператор комп"ютерного набору Кам"янської друкарні:

— За покарання відносно поганих оцінок важко щось говорити. А от примусова робота із прибирання території школи, миття вікон розгільдяям піде на користь.


Андрій Горай, учитель Черкаської школи N17:

— Я за суспільно корисну роботу як метод покарання. Крім того, вона виховуватиме в дітях повагу до чужої праці. Штрафи за погану поведінку на багатих батьків не вплинуть. А якщо ж нічим  їх платить, як тут бути?

Зараз ви читаєте новину «Учні першої міської гімназії вчать по п"ять мов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути