четвер, 07 травня 2009 19:48

Юрія Прокопчука недолюблюють колеги

Автор: фото Олександра СОЛОНЦЯ
  Актор Погорєлов, якого грає Олег Телятник, танцює зі своєю нареченою Машею (артистка Анжеліна Іванова)
Актор Погорєлов, якого грає Олег Телятник, танцює зі своєю нареченою Машею (артистка Анжеліна Іванова)

У Черкаському театрі відбулася закрита прем"єра вистави "Успіх" за мотивами твору російського драматурга Олександра Вампілова. Режисер спектаклю 46-річний Юрій Прокопчук переклав текст українською і зробив "сучасний водевіль про відверте акторське життя".

"Успіх" — вистава про актора, якому потрібне визнання. За задумом режисера, глядачі сидять на сцені, яка постійно крутиться. Актори періодично використовують замість сцени порожній зал. Для глядачів поставили 76 стільців. Але усім охочим місць бракувало, тому дехто сидів на підлозі. Прокопчук запросив переважно колег і друзів.

Грають у спектаклі чотири актори. На початку Олег Телятник, який виконує головну роль актора Погорєлова, запитує глядачів, чого вони сюди приперлися:

— Якщо ви вже прийшли, то я скажу вам усе, що про вас думаю, — кричить Телятник.

Актор і колега постановника Олесь Павлютін береться за голову:

— Усе, зараз почнеться Прокопчук у дистильованому вигляді ще й вустами Телятника! Боюся, у мене буде розрив серця, — каже емоційно.

Юрія Прокопчука у театрі недолюблюють. Він завжди спілкується українською й вимагає цього від колег. На дверях гримерки актор приклеїв напис "Тут розмовляють українською". Поряд хтось намалював свастику.

Під час спектаклю Прокопчук виконує пісні на свої слова та музику. З"являється із гітарою то в залі перед сценою, то на балконі, то над головами глядачів, біля освітлювальних ламп. У програмці роль Прокопчука позначена як "театральний вокалізатор, гландомембральний звуковидобувач". Одна пісня — про "хлопака волинського, що родом із Ковеля". Прокопчук справді родом із Волині. У пісні також ідеться про те, що режисер не дає акторові головну роль. Той з горя вирішує поїхати у село, купити "телєтко, поросєтко і ровера".

Приклеїв напис "Тут розмовляють українською"

На вбрання акторів, задіяних у виставі, витратили 1,3 тис. грн.

— Найважче було вибрати джинси для мене і Олега Телятника. Переміряв 30 пар! — розповідає Прокопчук.

Наприкінці вистави на глядачів падають повітряні кульки. Після бурхливих оплесків усі вітають Прокопчука. Кажуть, що постановка вдалася.

Лише троє із 15 членів худради театру проголосували за те, щоб включити "Успіх" до репертуару. Директор театру Володимир Осипов каже, що показів більше:

— Це лише дипломна робота і не більше.

Юрій Прокопчук навчається у Київському університеті ім. Карпенка-Карого.

Зараз ви читаєте новину «Юрія Прокопчука недолюблюють колеги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути