четвер, 16 квітня 2009 16:07

"Тимошенко грає на публіку і краде мільярди"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  ”Регіонал” Віктор Тихонов стверджує, що першими почали купувати депутатів колишній та нинішня глави уряду — Павло Лазаренко та Юлія Тимошенко
”Регіонал” Віктор Тихонов стверджує, що першими почали купувати депутатів колишній та нинішня глави уряду — Павло Лазаренко та Юлія Тимошенко

Народний депутат від Партії регіонів 60-річний Віктор Тихонов уже 18 років живе на п"ятому поверсі столичного готелю "Київ". Квартиру й досі не отримав. Поряд із номером 502 — кімната заступника керівника фракції "Регіонів" Олександра Єфремова. Із ним два роки тому Тихонов недовго винаймав трикімнатну квартиру на Подолі.

— Звідти було далі добиратися до парламенту, а тут близенько: перебіг через дорогу — і вже на місці, — говорить Тихонов російською. — А отримати квартиру не щастило — то відкладали, щоб спершу отримали рядові депутати, то коли зібралися — розігнали парламент.

Сідає на темно-зелений диван у невеликому холі. Навпроти — ліфт.

Вас не здивували слова Ріната Ахметова, що "цей уряд бореться з кризою задля блага народу"? Адже ваші однопартійці навпаки звинувачують Кабмін Тимошенко в неспроможності боротися з кризою.

— Ахметов — це не вся Партія регіонів. Він — один з її членів, хоч і не останній. Ахметов — великий промисловець і людина, яка має вагу в партії. Але не основну. Він активною політичною роботою не займається. Йому подобається бізнес і заробляння грошей.

Тоді чому він виступив на підтримку уряду?

— Я спитаю в парламенті наближених до нього людей, що означає ця його заява. Але Ахметову, як і будь-якому бізнесменові, неможливо жити без влади, яка б вона не була. Із нею треба домовлятися, інакше тебе знищать. Ви ж пам"ятаєте, що він один із найперших прийняв Юлію Володимирівну 2005 року під час її прем"єрства. Перший її візит був на Донеччину. Ахметов тоді одягав на неї помаранчеву майку свого футбольного клубу "Шахтар", а Валентин Ландик подарував жовтогарячий холодильник "Норд" зі свого заводу. Його спеціально виготовили в одному екземплярі.

Але після слів Ахметова на підтримку уряду Янукович заявив, що Партія регіонів не проводитиме далі мітинги, а готова надати свої пропозиції щодо антикризових заходів.

— Янукович щоранку проводить засідання політради. Ми розбирали, як поводитимемося далі. Навіть у вівторок готові були блокувати парламентську трибуну. Доки ж можна терпіти цю команду крадіїв?!

Маєте на увазі уряд?

— Так, починаючи з Юлії Володимирівни. Із нею ми знайомі давно — знаю її зсередини. Вона грає на публіку і краде мільярди. Це вона робила, коли грала на пару із Пашею Лазаренком. Я цю пару гарно знаю. Але вона змогла навіть Павла Івановича обвести навколо пальця, і сьогодні він сидить у прекрасній і дорогій, але в"язниці. А вона "вирулила", хоча мало бути навпаки.

Однак Тимошенко стверджувала, що це Янукович крав зі швидкістю 60 доларів на секунду.

— Якби він крав, то ми б сьогодні не мали такої фінансової кризи в партії. Нам не вистачає грошей на ідеологію, на випуск газет, утримання апарату.

То де братимете кошти на президентську кампанію Януковича? Тарас Чорновіл стверджує, що вона коштуватиме близько мільярда доларів.

— Нісенітницю він несе. На кожну з 25 областей треба буде витратити 2–4 мільйони доларів. 1994 року я очолював обласний штаб кандидата в президенти Леоніда Кучми. Тоді Луганщина витратила на вибори 2 тисячі доларів. От Саша Єфремов тримав невеличку приватну фірму, яка пекла печиво. Ми взяли в нього кілька мішків борошна — зварили клей, на машинках друкували листівки, і люди їх розвішували. Вони робили це безкоштовно, за ідею. Тоді не було такого поняття, як платити за щось. Найчесніші й найпорядніші були вибори.

Януковичу набридло платити, от Чорновіл так і заговорив

Тихонову телефонують на мобільний. Він каже, що вже переговорив з однопартійцем Борисом Колесніковим щодо купівлі Ахметовим футбольного клубу "Зоря". Його власник "регіонал" Валерій Букаєв на початку року помер від раку. Ахметов попросив час на роздуми, каже Тихонов. Також він запропонував "Індустріальному союзу Донбасу" (промислово-фінансова група Віталія Гайдука, керівника групи радників нинішнього прем"єр-міністра, та Сергія Тарути. — "ГПУ") придбати "Зорю". Ті теж думають.

— Із Кучмою недавно зустрічалися, хоча до того чотири роки не розмовляли. І досі вважаємо, що він злякався і зрадив нас 2004-го. Я його запитав: "Може, тоді життя треба було віддати?". Він відповів: "Тепер я думаю, що так". А боявся Кучма, бо свого часу розстріляли румунського президента Чаушеску з дружиною, а Леонід Данилович із ним дружив.

Тихонов дивиться на годинник. Вечірнє засідання парламенту вже 30 хв. як почалося. Каже, що це вперше його пропустить.

Як Янукович пояснив однопартійцям перенесення акцій протесту?

— Він віруючий. Страсний тиждень, от і вирішили, що акції протесту треба проводити більш-менш спокійно. Інакше нас засудить народ. Крім того, домовилися, що всі ці два тижні економічний блок нашої партії працюватиме над антикризовими заходами й аналізом економічної ситуації. У тебе є така книжечка? Зараз подарую.

Тихонов іде в номер. За хвилину приносить на 70 сторінках вимоги до антикризової програми уряду. Підготовлена вона 6 квітня. Дарує і свою книжку "Выбираем отечество", яку написав 2006 року.

— Тому в понеділок прийняли рішення ще раз переговорити з урядом. Той їхній "Український прорив" — це поема на вільну тему. Ми чітко сказали, що програма має базуватися на чесному аналізі й чіткому перегляді бюджету. Щоб щось робити, треба знати, що є.

На мобільний Тихонову приходить смс-повідомлення від однопартійки Олени Лукаш. Вона пише про рейтинги можливих кандидатів у президенти. На першому місці — Віктор Янукович.

Тимошенко врахує ваші пропозиції?

— Я в це не вірю. Зараз вона тягне час. Чому нам із другим траншем кредиту від Міжнародного валютного фонду відмовили? Бо ми перший витратили на проїдання. Тобто на зарплати, пенсії, але нічого не віддали у виробництво. Промисловці ж нічого не просять, крім повернення податку на додану вартість. А зараз ПДВ повертається тільки приватним структурам, які наближені до уряду і прем"єрки. Кабмін примушує інші підприємства наперед платити податки, деякі вже виплатили за другий квартал.

Ситуація в економіці покращується?

— Юля на це сподівається. Вона вміє красиво говорити — 2 відсотки приросту може перетворити на 20. Як можемо зняти цей уряд? Тільки в парі з президентом. Підпише указ про розпуск Ради — і все.

Ви готові створити коаліцію з БЮТом?

— І хотілося б, і страшно. Раз уже пробували. Але Юля за тиждень усе скасувала, "спєвшись" із комуністами і Литвином. Вона купила комуністів посадами.

Чи справді до Януковича неможливо потрапити рядовому депутатові-"регіоналу"? На це скаржаться Тарас Чорновіл і Василь Грицак.

— Якраз вони і були в нього найчастішими гостями. У Януковича багато обов"язків і роботи, але хто хоче, той до нього потрапляє. Що можна сказати про Чорновола? Обидва його сини вчаться за кордоном. За чиї гроші? Януковичу набридло платити, от Чорновіл так і заговорив. А щодо Грицака є версія, що його залякали "бютівці" — мовляв, бізнес прикриють. Тому він і голосує не так, як партія.

Нардеп забігає в номер, бере портфель і куртку. На вулиці роздивляється на дорогі машини, припарковані біля Верховної Ради.

— Тимошенко з Лазаренком першими запровадили підкуп депутатів. За потрібне рішення для своєї структури "Єдині енергетичні системи" і машини дарували, і гроші давали. На цьому потім заробляли мільярди.

1949, 5 березня — Віктор Тихонов народився в с. Щотове Ворошиловградської (Луганської) області

1978 — закінчив економічний факультет Ворошиловградського машинобудівного інституту

1986 — голова профкому виробничого об"єднання "Ворошиловградтепловоз"

1988 — секретар парткому "Ворошиловградтепловозу", перший секретар Луганського міськкому партії

1990 — депутат Верховної Ради

1995 — перший заступник голови Луганської облдержадміністрації

1998 — голова Луганської обласної ради

1999 — закінчив Луганський інститут внутрішніх справ, за фахом юрист

2002 — голова Луганської обласної ради

2004, 2006, 2008 — народний депутат

Одружений. Має сина і двох доньок

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко грає на публіку і краде мільярди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути