Ексклюзиви
понеділок, 13 квітня 2009 17:47

"Яйця Фаберже" на усі смаки (ФОТО)

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Перед тим як подавати до столу, з ”Яєць Фаберже” знімають шкаралупу. Заливне дістало назву від прізвища російського ювеліра Петера Карла Фаберже. До Великодня майстрові замовляли пасхальні яйця, прикрашені коштовним камінням
Перед тим як подавати до столу, з ”Яєць Фаберже” знімають шкаралупу. Заливне дістало назву від прізвища російського ювеліра Петера Карла Фаберже. До Великодня майстрові замовляли пасхальні яйця, прикрашені коштовним камінням

"Iз "Яйцями Фаберже" матимете на столі смачну закуску, яскраву весняну палітру фарб, оригінальну подачу і похвали гостей на адресу диво-господині, — каже киянка Ольга. — Особливо святково страва виглядатиме на пасхальному столі".

Страва у яєчній шкаралупі "Яйця Фаберже" може бути і холодною закускою, і солодким десертом-желе з ягодами і фруктами. Незамінні у ній ціла яєчна шкаралупа і желатин або міцний желейний бульйон.

За начинку для закуски можна взяти будь-що: овочі, консервовані горошок, кукурудзу, ковбасу, шинку, субпродукти, рибу, морепродукти, зелень, гриби, варені курячі й перепелині яйця. Головне, аби все було готове до вживання і гарно порізане.

Шкаралупу не збирала, купила десяток яєць, жовтки і білки пішли на омлет. Перед тим як розбити яйце, ретельно вимила його теплою водою з милом. Обережно кінчиком виделки розбиваю з тупого кінця. Далі руками розколупую невелику дірку приблизно на 2 см, аби через неї вилити середину яйця. Шкаралупу обережно вимиваю гарячою водою зсередини. Таку заготовку можна зберігати скільки завгодно.

— Треба акуратно видалити плівку, якою зсередини покрита шкаралупа, — пишуть кулінари-любителі. — Аби вона легко відділялася, яйця мають бути свіжими чи не з холодильника.

Пробую знімати плівку. У купленого яйця вона не піддається. Раз вийшло, але крихка шкаралупа розпалася у руках — форма зіпсувалася. Вирішила шкірку не знімати. Для експерименту кілька шкаралупок заливаю на кілька хвилин оцтом, як радив один з кулінарів, але різниці не відчуваю.

Поки яєчні шкаралупи сохнуть, готую курячий бульйон.

— Як поставиш м"ясо варитися, не відходь від плити — чатуй, аби вчасно зняти пінку. Бульйон має бути прозорим — інакше все пропало, — згадую настанови подруги Світлани, 28 років. Вона готувала заливні яйця з холодцю зі свининою. — Якщо є час, краще зварити холодець зі свинячих ніжок, рульок, вух.

Бульйон має бути прозорим — інакше все пропало

Але в обох випадках для міцності варто додати желатин. Його попередньо замочую в теплій воді й перед тим, як додати до бульйону, проціджую крізь марлю.

На дно сухої шкаралупи обережно кладу зелений листок петрушки чи гілочку кропу, придавлюю кількома зернами кукурудзи й обережно вливаю неповну столову ложку бульйону з желатином. Ставлю їх у форми для яєць і залишаю десь на півгодини у холодильнику. Бульйон має загуснути, щоб зелень потім не спливла наверх.

Аби страва вийшла яскраво-кольоровою, беру порізані маленькими кубиками помаранчеву варену моркву і світлу курячу шинку, кукурудзу, подрібнену зелену цибулю, редиску, порізане скибками яйце. Все шарами вкладаю у шкаралупу, прикриваю зеленню і повільно заливаю желатиновим бульйоном. Яйця у формі на ніч ставлю у холодильник загусати.

Перед подачею до столу заливні яйця очищаю від шкаралупи, як звичайні варені. Біла плівка, яку радять знімати перед приготуванням страви, легко очистилася разом зі шкаралупою. Желатиновий бульйон міцно тримає форму строкатих яєць. Щоб додати страві контрасту, заливне викладаю на зелень.

— То їх можна руками їсти — не розпадаються і зовсім не жирні, — пробує заливні пасхальні яйця Світлана. — Весняна, а головне — смачна страва.



Шкарлупу знімають на третину

61-річна Любов Халамуда із Сумщини до Великодня пече паски в яєчній шкаралупі.

— Вони такі маленькі виходять і акуратні, — каже Любов Павлівна. — Цю великодню красу разом із крашанками роздаю дітям.

Жінка акуратно розбиває яйця з гострого кінця, десь на третину знімає шкаралупу й випускає яйце.

— Все одно на паску багато яєць іде. А так ще й форми одноразові для куличиків будуть.

Халамуда ретельно миє шкаралупи, ставить їх сохнути і замішує тісто на паски.

— Завжди залишається шматок тіста, який ніби замалий для повноцінної паски. Його рву на шматочки, наполовину заповнюю ним яєчну шкаралупу — і в пічку.

Перед тим як покласти тісто, всередині шкаралупу змащує вершковим маслом. Форми з яєць щільно ставить у металеву миску. Щоб вони не падали, посуд заповнює горохом.

— Потім шкаралупу можна обчистити чи відламати наполовину, аби лиш пасочка рум"яна виглядала.

Що треба

Для восьми заливних "Яєць Фаберже" з креветками беруть 8 цілих яєчних шкаралуп, 1 ст. ложку желатину, 1 скл. прозорого овочевого чи рибного бульйону, 2–3 курячих чи 6–7 перепелиних варених яєць, 150 г варених креветок, 4–5 ст. ложок консервованої кукурудзи, 1 варену морквину, петрушку і кріп.

Зараз ви читаєте новину « "Яйця Фаберже" на усі смаки (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути