четвер, 09 квітня 2009 17:54

Візові погрози шкодять іміджу президентського секретаріату

Здатність українських державних мужів до важкозрозумілих, непродуманих, позбавлених логіки вчинків загальновідома. Цього тижня таким було оприлюднення намірів запровадити візи на в"їзд до України для громадян країн Європейського Союзу.

Ініціатором залякування ЄС став Секретаріат президента. Причиною — неналежне виконання посольствами європейських країн угоди про спрощення процедури оформлення віз. За цим документом із десяток категорій українців мають право на певні процедурні пільги та звільнення від сплати за візи. Загальновідомо, що на практиці так є не завжди. Утім, Секретаріат президента жодної статистики на підтвердження своїх заяв не надав. Натомість Міністерство закордонних справ, яке опонувало президентській канцелярії, повідомило: якщо ще півроку тому рівень відмов українцям у наданні шенгенських віз становив у середньому 10–12%, то зараз 5–6%. Водночас кількість виданих віз значно збільшилася.

Звісно, візове питання є для українців надто чутливим, проте не слід спрощувати його й дивитися на ситуацію в чорно-білих тонах. Один із західних дипломатів у приватній розмові сказав: ця угода і не може повноцінно працювати, у ній закладено суперечливі речі. Скажімо, для отримання певних візових пільг потрібні довідки — а як ми, запитував співрозмовник, можемо беззастережно довіряти довідкам у надзвичайно корумпованій країні, де будь-який папір можна купити? Тому європейці вимагають додаткових гарантій. Водночас загальновідомим є бажання тисяч українців виїхати в Європу на заробітки, зокрема нелегальні — отож обережність із боку країн ЄС також можна зрозуміти.

Це розрахована на внутрішню публіку акція

У будь-якому разі питання потребувало щонайменше аналізу до того, як виступати з подібними заявами. Незрозуміло, чого намагаються добитися у президентському секретаріаті. Наївно розраховувати, що після можливого запровадження віз для громадян ЄС ситуація для українців покращиться. Зате цілком очевидно, що це ускладнило б майбутні переговори про вільний в"їзд до Євросоюзу громадян України: цей діалог зараз на початковій стадії.

Очевидним результатом візової істерики стала хіба що купа негативних коментарів із боку представників Євросоюзу й погіршення в їхніх очах іміджу президентської структури. Європейські дипломати кажуть: це розрахована на внутрішню публіку акція, що має на меті створення образу зовнішнього ворога і представлення себе захисниками українців. Якщо й так, то все одно недолуго.

Зараз ви читаєте новину «Візові погрози шкодять іміджу президентського секретаріату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути