середа, 08 квітня 2009 17:24

У Молдові почалася "цегляна революція"

5 квітня у Молдові відбулися парламентські вибори. Понад 50% голосів вибороли комуністи. Вони мають отримати 61 депутатський мандат у 101-місному парламенті. Комуністи, які сьогодні при владі, сформують уряд і виберуть президента.

Наступного після виборів дня у Кишиневі розпочалися акції протесту. Демонстранти заявили про фальсифікацію результатів. Вимагали від президента Володимира Вороніна піти у відставку.

На центральній площі міста зібралися майже 10 тис людей. Вони скандували "Геть комуністів!", "Хочемо в Європу" і розмахували румунськими прапорами. Нинішня влада співпрацює з Росією, а опозиціонери схиляються до Румунії та Євросоюзу.

7 квітня демонстрація вийшла з-під контролю. Люди оточили будівлю парламенту й адміністрацію президента. Почали кидати у вікна каміння та тухлі яйця. Вимагали повторних чесних виборів. Кричали: "Продажні політики, вийдіть до нас!". Протягом 4 год. до людей ніхто не вийшов. Тоді вони ввірвалися до парламенту. Виносили меблі, документи й оргтехніку. Поліцейських було близько 2 тис. Демонстрантів — до 30 тис. Правоохоронців відтіснили, відібрали в них кийки й пістолети з гумовими кулями.

Невдовзі парламент запалав. Пожежники ледь протиснулися крізь натовп до будівлі. Поліція під вечір вгамувала демонстрантів водометами.

— Місто фактично паралізоване. Транспорт не ходить. У "швидкій" не відповідають на виклики, — розповідає "ГПУ" кишинівець Михайло Ярош. — У мене під вікнами вже третю годину сидять п"яні демонстранти і вимагають прийняти Молдову в Євросоюз.

За день у зіткненнях понад 100 людей було поранено. Демонстранти без упину жбурляли каміння. За це опозиційні виступи охрестили "цегляною революцією".

— Молодь, яка зібралася на площі, спровокували, — каже Юрій Рошка, голова провладної Християнсько-демократичної партії, що не пройшла до парламенту. — Винуваті у безладі — три опозиційні партії, які за допомогою брудних грошей протиснулися в парламент. Підліткам сказали: ідіть, громіть, грабуйте, ніхто вам нічого за це не зробить. Лідери вивели їх на площу, а самі поховалися.

Лідер опозиційної Ліберальної партії Міхайло Гімпу стверджує, що його політична сила не причетна до протестів. А люди на вулицях — то провокація влади. Ліберали посіли на виборах друге місце.

— Я не знаю, як розвиватимуться події, оскільки не стою за цими виступами, — каже Гімпу. — Наше завдання — заспокоїти людей і покарати провокаторів. Це президент Воронін віддав наказ грабувати. Коли будуть повторні вибори, він вкаже на нас і заявить, що безлад влаштували ми. Мовляв, як після цього довірити нам країну.

Відповідальність за протести взяли на себе молодіжні організації, зареєстровані за кілька днів до виборів.

Кидали у вікна каміння та тухлі яйця і вимагали повторних виборів

— Ми збирали людей на мітинг по СМС та через Інтернет, — говорить Олег Брега, лідер одного з таких угруповань. — Прийшли під парламент, аби комуністи знали, що молодь не згодна з результатами виборів. Ми не підтримуємо жодної партії. Хочемо, аби політики побачили нашу силу і боялися нас.

Поліцейські заявили, що нарахували серед натовпу майже 150 членів румунської націоналістичної організації "Залізна гвардія".

— Безлад влаштувала Румунія. Вона хоче приєднати до себе Молдову, тому дестабілізує ситуацію у країні. Безпідставно вимагають скасувати результати виборів, — заявив представник правоохоронців.

Міжнародна організація з безпеки та співробітництва в Європі не виявила фальсифікацій під час голосування.

— Люди голосували за комуністів, бо бояться втратити хоч якусь стабільність, — розповідає 30-річна Інна Швець із молдовського села Октябрське. — Їх лякають демократами. Мовляв, стара влада вже нажилася, а прийдуть нові й почнуть красти по-новому.

— Я підтримую комуністів, бо вони вчасно дають нам пенсію і світло не відключають, — каже 67-річна Євгенія Паскар із села Кирилени. — Пенсію отримуємо грошима, а не колошами на одну ногу і залежаними трусами, як за Лучинського та Снєгура (попередні президенти Молдови. — "ГПУ").

— Я був на кількох виборчих дільницях. Фальсифікацій не помітив, — говорить вінничанин Юрій Твердохліб, 42 роки, який був міжнародним спостерігачем. — Порушення були під час передвиборної кампанії. Деякі партії "купували" голоси побутовою технікою та продуктами харчування. Роздавали по 100 лей (80 грн). Виборці приходили на дільниці з радянськими паспортами або взагалі без нічого. Людям ніхто не пояснював, які треба документи.

Секретар Центральної виборчої комісії Молдови Юрій Чокан зазначає, що проголосували 60% виборців.

— У нашому селі 1353 виборці, а прийшло 762, — каже Ірина Рахманова зі Старої Доброджі. — Багато хто поїхав у цей день до вас в Україну троянди продавати. Вони нас кормлять. Людям зараз не вибори треба, а на хліб заробляти.

Зараз ви читаєте новину «У Молдові почалася "цегляна революція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути