четвер, 02 квітня 2009 18:08

Галина Костіна просить замінити слово "чорт" на "бляха-муха"

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Вінничанка Галина Костіна перечитує лист до Держтелерадіокомітету, перед тим як відправити  його. Слова ”чорт” жінка не вимовляє принципово. Кореспондент взнав його від її родичів
Вінничанка Галина Костіна перечитує лист до Держтелерадіокомітету, перед тим як відправити його. Слова ”чорт” жінка не вимовляє принципово. Кореспондент взнав його від її родичів

50-річна Галина Костіна з Вінниці написала листа до Державного комітету телебачення і радіомовлення України. Просить, аби в телерадіоефірі заборонили вживати слово "чорт".

— Поки подивлюся один фільм, то рука терпне, — скаржиться Галина Костіна. — Як почую це слово, то перехрещую екран. А його можуть сказати до 50 разів.

Жінка принципово відмовляється промовляти слово "чорт", замінює його на — "це".

— Я православна, 10 років ходжу до храму, — продовжує вона. — Нам священики радять уникати будь-яких згадувань про нечисту. Перехрещувати екран почала років п"ять тому. Мені ніхто не радив, сама вирішила. Так хочу огородитися від всякої дряні. Рука вже на автоматі. От і дочка, 28-річна Марина, коли поряд, тільки почує "це", то штурхає мене. Сміється і каже: "Хрести бігом!". А я їй: "Нічого тут смішного нема". І хрещу.

У Галини Миколаївни є родичі, які через віру в Бога відмовилися дивитися телевізор.

— Вони п"ятидесятники, тільки вмикають новини — і все. Не хтять грязь від сьогоднішнього в душу заносити. А я люблю дивитися історичні фільми, — додає. — Й "мильні опери", але не всі. От "Руда" по "1+1"  йде. Розтягують його, як можуть. Аж нєрви здають.

Костіна каже, що слово "чорт" не подобалося їй із дитинства.

— Що воно несе? Крім біснуватості та зла — нічого, — зауважує. — Як подумаю, що повторюють про це протівне з рожками, то стає гидко. Нечиста ніби примушує йти у неї на повідку, ставати злими. Тепер, коли чую від людей це слово, їх також хрещу. Якщо незнайомі, то очима. Знайомих — правою рукою. Спочатку вони дивилися на мене странно. А потім привикли.

Жінка мешкає в районі Вишенька у Вінниці. Торгує на ринку, продає побутову хімію. Писати листа Костіна вирішила півроку тому.

— Спочатку боялася, може, подумають, що у мене не все в порядку з головою, — усміхається жінка. — Та я — адекватна. По телевізору стільки гадості показують. Діти дивляться бойовики, ужаси. А потім жаліємося, кого виростили. Думаю, одне слово можна замінити. Ну хоть на "бляха-муха". Якщо моя ідея ще комусь подобається, то давайте об"єднуватися.

Протодиякон В"ячеслав Демченко, прес-секретар Вінницької єпархії каже, що не перехрещує телевізор.

— Я не дивлюся програми і фільми, які несуть поганий зміст, — каже Демченко. — Якщо почую про нечисту від когось, то мислено промовляю: "Боже збережи!". В діях жінки, яка написала лист, не бачу нічого поганого. Але краще спочатку порадитися зі священиком, як правильно того листа скласти. Бо можуть подумати, що серед віруючих багато нєвєжд. Я за те, аби з екранів зникли порнографія, насильство. Про це багато хто говорить: і церква, і депутати, і звичайні люди. Та ніхто не примушує людину це дивитися. Є кнопка, щоб переключити канал і вибрати достойні програми.

Зараз ви читаєте новину «Галина Костіна просить замінити слово "чорт" на "бляха-муха"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути