Ексклюзиви
четвер, 19 березня 2009 16:43

Військовий робот-літак сам вирішить, коли йому стріляти (ФОТО)

Компанія Northrop Grumman презентувала свою останню роботизовану військову розробку - безпілотний бойовий літак X-47B Unmanned Combat Air System, який сам виробник описує, як "найбільш просунутий літаючий робот в світі".

Основних відмінності X-47B від всіх інших безпілотників три: по-перше, X-47B здатний злітати і сідати не тільки на злітні смуги аеродромів, але і на авіаносні крейсери, що значно складніше, по-друге, робо-літак може автономно стикуватися з військовим авіазаправником в повітрі і отримувати паливо самостійно, по-третє, X-47B володіє досконалою системою ведення бою, яка дозволяє йому атакувати не тільки наземні цілі, але і повітряні об"єкти, наприклад інші літаки.

У Northrop Grumman говорять, що саме на базі систем використаних в X-47B через 3-5 років в повітря можуть піднятися надпросунуті військові моделі літаків, які без допомоги пілотів виконуватимуть військові операції. Зараз же Northrop Grumman говорить про два створених X-47B як про експериментальні моделі, хоча і оснащені всім заявленим функціоналом.

Перша представлена компанією модель є літаком-роботом, призначеним для зльоту із звичайної смуги аеродрому, інша оснащена системами для зльоту і посадки на авіаносний крейсер. Друга модель має спеціальні системи для розгону по короткій смузі за допомогою катапульти, а також спеціальні посадочні крюки, якими літак чіпляється під час посадки.

Інженери компанії говорять, що за рахунок можливості повітряної дозаправки, X-47B може знаходитися в повітрі цілодобово. Єдиним недоліком тестової моделі є те, що поки в ній немає відсіків і кріплень для озброєння, а як озброєння літак може нести великі станкові кулемети і набір крилатих ракет класу "повітря-земля" і "повітря-повітря".

NorthropGrumman відзначає, що апарат чекає велика програма випробувальних польотів під керівництвом американських військово-повітряних і військово-морських сил. Дата початку випробувань поки невідома.

Є в літака і ще одна особливість, на якій компанія постаралася не особливо загострювати увагу, проте вона була цікава військовим. Річ у тому, що X-47B володіє автономною системою ведення бою. Раніше багато концептуальних безпілотників оснащувалися бойовою зброєю, проте завжди реальна стрілянина велася по команді видаленого оператора через канали супутникового зв"язку, який вирішував коли і по кому саме стріляти. X-47B сам вирішує, коли варто відкрити вогонь або випустити ракету.

Корпус літака зроблений відповідно до вимог нового покоління технології Стелс, що, вірогідно, повинно зробити літак менш помітним для радарів.

Як повідомили в компанії, зараз всі технічні моменти X-47B повністю завершені і апарат вступає у фазу активних випробувань. Якщо випробування пройдуть успішно, то масове виробництво таких літаків повинне початися в 2011 році.

За матеріалом Сybersecurity.ru

Зараз ви читаєте новину «Військовий робот-літак сам вирішить, коли йому стріляти (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути