четвер, 19 березня 2009 18:09

Тури вихідного дня коштують від 150 гривень

Автор: фото надане туристичною компанією ”Унікальна Україна”
  Екскурсії на Мізуринській гілці вузькоколійки ”Карпатський трамвай” у селищі Вигода на Івано-Франківщині тривають із березня до пізньої осені. У 1860-х  нею возили ліс до Австро-Угорщини
Екскурсії на Мізуринській гілці вузькоколійки ”Карпатський трамвай” у селищі Вигода на Івано-Франківщині тривають із березня до пізньої осені. У 1860-х нею возили ліс до Австро-Угорщини

У січні-лютому цього року попит на тури вихідного дня Європою знизився. У туристичних компаніях нарікають, що групи комплектуються довше. Головна причина — різке падіння курсу національної валюти. Європейські тури не дешевшають, а заробляють українці менше. Популярності набувають вікенд-тури Україною.

— Іще торік я могла собі дозволити поїхати на три дні до Чехії, — розповідає Тетяна Кошова, 26 років. — Працюю головним бухгалтером, тому багато часу на відпустки не маю. Полюбляю лонг-вікенди. 2008-го побувала в Чехії й Польщі, їздила на три-чотири дні. Цьогоріч теж планувала поїхати за кордон, але через кризу відкриватиму для себе Україну. Пропозицій безліч, залишається тільки обрати.

Ціни на подорожі вихідного дня Україною коливаються від 150 до 800 гривень залежно від маршруту й умов проживання. Найпопулярніші напрямки — Карпати і Закарпаття, замки Західної України, Кам"янець-Подільський і Хотин. Для бувалих туристів розробляють нові тури.

— Мандрівники з досвідом дедалі частіше обирають нові маршрути, невідомі широкому загалу. Це замки Тернопілля й Волині, заповідники та національні парки Полісся, Карпат і півдня України, — зазначає 39-річний Ярослав Козак, директор туристичної компанії "Унікальна Україна". — Від ранньої весни й до пізньої осені — аншлаг на вузькоколійній залізниці "Карпатський трамвай".

На початок квітня "Унікальна Україна" набирає групи в одноденні подорожі Київщиною, у дводенні — до Вилкового, яке називають українською Венецією. У місті в дельті Дунаю на Одещині замість вулиць — канали, а замість машин — човни.

— Якось я їздив у Вилкове, — згадує Мирослав, 19 років. — Організатори туру зробили там пікнік. Замість юшки принесли тарілки з картоплею і великими шматками риби. Дивлюся, ще приносять горщечки з юшкою, а ложок не дають. На запитання, де ложки, місцеві жартували: "А у нас здесь Вилково, у нас ложками не едят!" Тож юшку ми пили просто з горшків. До риби подають салат і обов"язково місцеве домашнє вино.

Найкоротші тури зі столиці — Київською областю.

— Одноденні подорожі Київщиною — це авторські екскурсії Романа Малєнкова, автора і ведучого серіалу "Унікальна Україна" на Першому національному каналі, — продовжує Козак. — Окрім старовинних храмів та природних пам"яток, туристи можуть відвідати величні водяні млини на Росі та її притоках, які збереглись з XIX століття. Ці пам"ятки архітектури справляють таке враження, що порівняно з ними деякі замки Західної України "відпочивають".

31-річна Ірина Катеринчук торік у березні їздила на два дні до Кам"янця-Подільського. До послуг турфірм не зверталася.

Коли показуєш фотографії, кажуть, що це Африка

— Люблю гарну природу та старовинні замки, тож в Інтернеті пошукала готелі в місті й забронювала. Уже на місці замовляла екскурсію. Думаю, так вигідніше, ніж бродити з групою туристів. За день побачила все, що хотіла. Наступного дня маршруткою поїхала до Хотина. Там мені більше сподобалося. На екскурсію витратила 550 гривень.

За словами Ярослава Козака, на травневі свята найпопулярніші маршрути — до заповідників півдня України на три-чотири дні:

— Крім відомої Асканії-Нови, показуємо туристам Бирючий острів в Азовському морі. На ньому вільно пасуться стада диких оленів, ланей, куланів, муфлонів. Їх чисельність уже перевалила за кілька тисяч. Це справжнє українське сафарі — прогулянка на відкритій машині серед степу й табунів копитних. Коли показуєш у Києві фотографії, люди не вірять. Кажуть, що це Африка.

Туристів водять і на соляні розробки Сиваша, гейзери з термальними водами і найбільшу в Європі пустелю — Олешківські піски. На морському узбережжі мандрівники відпочивають.

На 1–4 травня тур коштує 875 грн. У вартість входить харчування, проживання, супровід. Залізничні квитки купують окремо. На 9–11 травня ціну знизили до 710 грн. Вхідні квитки до заповідників оплачують на місці.

Однак якщо замовити тур до Асканії за 45 днів, скинуть 20% вартості. За 30 днів — 10%.

До заповідників на житомирське й рівненське Полісся туристи з Києва виїздять у п"ятницю ввечері мікроавтобусом. За 3 год. уже їдять гарячу юшку біля багаття.

— Ваші друзі, можливо, ще тільки в метро додому їдуть, а ви наче здійснили подорож в часі на 100 років назад: непрохідні болота, дерев"яні будиночки з пічним опаленням і відсутність мобільного зв"язку, — запевняє Козак. — Схожі "швидкі" тури є у Черкаську та Чернігівську області.

Компанії пропонують також подорожі для тих, хто не любить мандрувати в групі. Для них розробляють індивідуальний маршрут, бронюють місця в готелях, замовляють екскурсоводів.

Зараз ви читаєте новину «Тури вихідного дня коштують від 150 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути