Ексклюзиви
четвер, 12 березня 2009 19:26

Квітучі крокуси поливають через день

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  До столичного ”Зеленого ярмарку” в киянки Вікторії Дендебери розцвіли жовті, фіолетові й білі крокуси. Горщик із п’ятьма квітками можна було купити за 25 гривень
До столичного ”Зеленого ярмарку” в киянки Вікторії Дендебери розцвіли жовті, фіолетові й білі крокуси. Горщик із п’ятьма квітками можна було купити за 25 гривень

Крокуси в горщиках у містах починають продавати на початку березня. Рослина з роду шафранових потрапила в Європу з Малої Азії. У дикій природі крокуси зацвітають у середині березня і квітнуть упродовж двох-трьох тижнів. У Карпатах і Криму є місцини, де рослини в період цвітіння утворюють кольорові килими.

— Цвітіння крокусів, вирощених у домашніх умовах, можна регулювати, — каже киянка 35-річна Вікторія Дендебера. На столичному "Зеленому ярмарку" вона продає жовті, фіолетові й білі квіти. — Восени горщики з цибулинами потрібно поставити в темне прохолодне місце, наприклад у підвал. Зберігаю розсаду при температурі п"ять градусів тепла. Якщо їх занести у тепле освітлене приміщення, за тиждень квітка зацвіте.

Жінка вирощує квіти понад 20 років. Час цвітіння спланувала до виставки. Горщик із п"ятьма розквітлими крокусами продає по 25 грн.

— Під час цвітіння квіти потрібно притінювати від прямого сонячного проміння. У цей час потрібно слідкувати, щоб ґрунт у горщику не пересихав. Поливати слід через день.

Коли квітка відцвіте, зрізати стебла не потрібно. Вони всихають самі. Відтак полив зменшують до одного-двох разів на тиждень. Квітку можна залишити в горщику або пересадити у відкритий ґрунт.

Вершок має виглядати із ґрунту на 2 сантиметри

Щоб крокуси зацвіли наступного року, на початку серпня викопують цибулину і сушать у тіні впродовж 10 днів. Потім відділяють молоді цибулини й садять у горщики.

Для крокусів беруть суміш листкового ґрунту, торфу й піску. Садити цибулини потрібно так, щоб вершок на 2 см виглядав із ґрунту. Рослина вкорінюється упродовж 60 днів. Перед цвітінням квітка повинна мати 4-сантиметровий пагінець.

Підгодовують крокуси нітроамофоскою двічі на рік — перед цвітінням і після нього.

Шафран вирощують на спеції

Назву квітки пов"язують із легендою про давньогрецького бога торгівлі Гермеса. Під час змагань він метнув диск і поцілив у голову приятелеві Крокусу. Юнак загинув, а Гермес попрохав богів увічнити його пам"ять. Із крові Крокуса виросли яскраві квіти.

У Римській імперії шафраном лікували катаракту. Духмяну оливу з квіток римляни використовували як дезодорант.

В Іспанії є поля, де шафран вирощують на спеції.

Зараз ви читаєте новину «Квітучі крокуси поливають через день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути