Ексклюзиви
четвер, 12 березня 2009 16:45

"Група Фірташа добивається дострокових виборів"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  У кабінеті та приймальні нардепа з Блоку Литвина Олега Зарубінського висить чимало картин — натюрморти і пейзажі. Час від часу він їх змінює на нові
У кабінеті та приймальні нардепа з Блоку Литвина Олега Зарубінського висить чимало картин — натюрморти і пейзажі. Час від часу він їх змінює на нові

Після входження Блоку Литвина до коаліції народний депутат Олег Зарубінський, 45 років, очолив парламентський комітет із питань прав людини. Переїхав із маленького кабінету на вул. Липській на престижнішу Банкову — у новий, просторий, з вишуканими шкіряними меблями.

Раніше депутат працював у спільній кімнаті з помічником, а нині в його приймальні всіх зустрічає приємна жінка в декольтованій блузці з пишним бюстом.

— Працюємо 12 хвилин, ви мене пофотографуєте і я на годину від"їду, — попереджає нардеп. Він у сірому костюмі з м"якої тканини поверх білого гольфа. Перед фотографуванням причісується.

Що може корисного для країни зробити Віктор Ющенко до закінчення президентського терміну?

— Не знаю, чи зможе він стати центром стабілізуючого процесу в країні. Бо рівень довіри до нього невисокий. Але в усякому разі до інавгурації нового президента він буде главою держави. Тому має турбуватися про всю її, а не тільки за культурологію чи історію. Він має вийти за межі комфортного для нього середовища і зробити все, щоб були встановлені правила гри з іншими гілками влади та політиками. Так, йому важко сприймати прем"єра, і ми бачимо це по виразу його обличчя. Їй так само. Але він є чоловіком і главою держави. За таких умов повинен виступити ініціатором взаємин. Історія знає багато випадків, коли люди на персональному рівні ненавиділи одне одного, але заради держави у них була схема взаємодії. Тож Ющенко має зрозуміти, що його персональні комплекси мають відійти на другий план.

У стратегічних питаннях, зокрема у реформуванні виборчої системи, президент може посприяти? Наприклад, лідер вашого блоку Володимир Литвин згадував про це.

— Я не є ад"ютантом Литвина і не знаю, про що вони говорили. Як на мене, то повинна змінитися філософія виборчої системи. Має бути ліквідована система, коли виборець не може впливати на місця кандидатів у виборчому списку. Зокрема, поставити Іванова другим, а Петрова — 47-м.

То у вашому блоці немає спільної думки щодо виборчої системи?

— Якщо ви ставите мені таке питання, то я припиняю розмову і їду на координаційну раду. До побачення! — червоніє. Встає і каже, що пожартував. Звертається до фотографа: — Не зробіть же ж з мене якогось ідіота!

Одягає червоний шалик і чорне пальто від французького дизайнера П"єра Кардена. Каже, отримав несподіване повідомлення про засідання координаційної ради коаліції. Просить зачекати в кабінеті. З"являється секретарка. Готує каву і пропонує подивитися широкий плазмовий телевізор. Нардеп повертається за півтори години.

— Розглядали законопроекти на наступний тиждень, які пропонує уряд і фракції коаліції, — говорить. — Робоче засідання — без шкандалів. Нічого політичного.

БЮТ поновив переговори з Партією регіонів щодо нової Конституції? Ви стежите за цим?

— Ми не нишпорки. Не підслуховуємо. Хоча контакти між БЮТом і Партією регіонів є — це однозначно. На рівні людей, які одне одного добре знають і мають спільні бізнес-інтереси. Немає підстав казати, що зараз якесь особливе пожвавлення. І там, і там є зацікавлені в реалізації проекту, який тричі провалювався.

Контакти між БЮТом і Партією регіонів є — це однозначно

Але нині група "РосУкрЕнерго" у Партії регіонів надто ослаблена. Саме вони зривали попередні спроби утворення коаліції з БЮТом.

— Група Фірташа лобіює на всіх можливих рівнях, щоб президент оголосив позачергові вибори. Це правда. Ця група була локомотивом розгляду питання щодо відповідальності уряду на початку року, що призвело до конфлікту всередині "Регіонів". Бо тепер Конституція не дозволяє їм до вересня знову ставити це питання. Вони прокололися. Але для групи Фірташа це тоді був принциповий момент, бо конфлікт із верхівкою уряду — не ідеологічний, не політичний і не владний. Ціна цього питання — мільярди доларів в нинішніх умовах безгрошів"я. Тут Маркса треба читати. Найпотужніший збуджуючий фактор зараз — це гроші, які можна взяти, а можна і втратити.

Дострокові вибори минулої осені провалилися. Які шанси, що БЮТ знову не заблокує Центрвиборчком і суди?

— Тоді громадська думка була проти виборів. Зараз під впливом подій в економіці та інформаційної кампанії відбуваються певні зсуви в масовій свідомості. Люди хочуть щось змінити. Група Фірташа працює на цих настроях. Якщо більшість громадян хотітиме дострокових виборів, буде майже неможливо заблокувати їх проведення.

Часу залишається мало, бо в президента право оголошення дострокових виборів вичерпується влітку...

— Правильно, за шість місяців до завершення каденції.

Три місяці залишилося.

— Згоден. Але тут є й інші варіанти розпуску. Аж до здачі 150 мандатів. Навіть Лавринович казав, що таке можливо. Але за ці заяви про складення мандатів має ще проголосувати Рада. Однак парламент може задовольнити заяви 10-20 депутатів. А інших — вважати надто потрібними й не задовольнити їхніх заяв. Є й інший механізм — вихід із фракції. Бо це автоматичне позбавлення мандата. Але це буде фарс неймовірний, коли вся фракція "Регіонів" вийде зі своєї ж фракції!

"Бютівець" Андрій Портнов заявив, що про президентство Тимошенко слід домовлятися з Януковичем і Яценюком.

— Не думаю, що це думка всього БЮТу. Це зондування ситуації. І коли щодо прагнення домовитися з Януковичем можуть з"явитися підстави, то домовлятися з мильними бульбашками — справа безглузда.

Але ж рейтинг Яценюка наближається до рівня підтримки Тимошенко...

— Так буде ще місяць-два. Людям ще не розповіли, хто він такий. Варто подивитися на його стрибання по посадах і нульові або й мінусові результати.

Після відставки міністра закордонних справ Володимира Огризка яких міністрів найближчим часом теж звільнятимуть?

— Постало питання щодо міністра юстиції Миколи Оніщука. Це пов"язано із 11 мільярдами кубометрів газу. Не розумію, як міністр ще до рішення судів і до завершення слідства жорстко заявляє про свою позицію. Він є заанґажованим і пристосовується до позиції президента. Бо, з одного боку, є Ющенко і "РосУкрЕнерго", а з другого — уряд і "Нафтогаз". Тимошенко хотіла би бачити на цій посаді лояльну до себе людину. І ті, й ті неправі. Міністр юстиції має бути абсолютно незаанґажованим.

Хто буде замість Оніщука — новий міністр чи його обов"язки виконуватиме перший заступник "бютівець" Євген Корнійчук (зять голови Верховного суду Василя Онопенка. — "ГПУ")?

— Тут є конфлікт інтересів. Кожна група коаліції хоче мати свого представника на цій посаді.

Зарубінському на мобільний дзвонять і запитують про заяву російського прем"єра Володимира Путіна щодо конфлікту в "Нафтогазі". Нардеп каже, що не є коментатором Путіна.

Кажуть, наступний президент розжене Верховну Раду і спробує провести нові вибори.

— Даю більше ніж 50 відсотків, що цей парламент пропрацює до листопада 2012 року.

Чи отримуєте сигнали від Литвина, що він залишиться спікером і не йтиме у президенти, аби не відбирати голоси у Тимошенко?

— Ні. Він сказав, що лікувати голову треба після того, як вона почне боліти. Наскільки я знаю, голова в нього не болить.

1963, 26 жовтня — Олег Зарубінський народився у Вінниці

1984 — закінчує місцевий педагогічний інститут

1992 — завідувач у ньому кафедри політології

1998 — народний депутат від Народно-демократичної партії

2002 — народний депутат від блоку "За єдину Україну!"

2006 — балотується в народні депутати у Блоці Литвина. Не проходить до парламенту

2007 — народний депутат від Блоку Литвина

Зараз ви читаєте новину «"Група Фірташа добивається дострокових виборів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути