понеділок, 19 січня 2009 18:23

На Водохреще в Києві під натовпом тріснув лід

Свято Водохреща в Києві відзначали в кількох місцях на Дніпрі. Біля огородженої ополонки у затоці на Оболоні встановили льодову скульптуру князя Володимира. Місцевих туди не пускають: чекають приїзду митрополита Володимира, 73 роки. На вулиці кілька градусів морозу. До ополонки стелять довгі килимові доріжки. Кілька сотень людей оточують огорожу. Сюди мав приїхати і глава Секретаріату президента Віктор Балога. Однак він вирішив купатися разом із Віктором Ющенком, без преси.

— Лід просідає, а рятувальний човен у нас один, — лунає в мікрофон. — Будь ласка, зійдіть із льоду на землю!

Люди не слухають, залишаються на місцях. За огорожу проходять олімпійські чемпіонки Лілія Подкопаєва з чоловіком, Яна Клочкова і нардепи від Партії регіонів — Ірина Бережна та Сергій Льовочкін. Заходить митрополит Володимир. Править службу. Мікрофон йому тримає священик.

— Вітаю вас зі святом, — каже митрополит. — Нехай благодать буде з вами.

Володимир кропить спочатку священиків, а тоді людей біля огорожі. Чути тріскіт льоду і крики людей. Вони починають бігти до берега. До тріщини на льоду збігаються рятувальники і міліціонери. Під лід ніхто не падає.

В ополонку заходять кияни і кілька молодих священиків. Після купання від їхніх тіл іде пара. Народні депутати у воду не пірнають.

— Чому ви не купаєтеся? — запитуємо у першого віце-спікера Олександра Лавриновича, 52 роки.

— Я роблю це непублічно, — зізнається перший віце-спікер. — Зараз їду купатися.

У столичному Гідропарку теж зібралися охочі пірнути в крижану дніпровську воду.

— Більше людей ви побачите хіба в спеку. Настрій хороший, водичка теж, от тільки слизько на березі. При мені кілька людей, що вийшли з річки, сильно впали, — каже "ГПУ" Олена Калуга, 66 років. Жінка моржує сім років.

На людей, що купаються в січні, приїхали подивитися учні 5 класу французького ліцею.

— Дуже страшно дивитися на людей, які пірнають у крижану воду. У нас таких традицій нема, — каже 33-річна викладачка-француженка Софі. В Україну вона приїхала вперше.

Поряд з ополонкою встановлюють поміст для зручного спуску у воду. На березі — лавки для сидіння. До ополонки не підпускають охоронці. Кажуть, там купатиметься президент.

За баром "Очеретяний кіт" на Дніпрі моржували письменники брати Капранови,  Дмитро Лазуткін, Дмитро Стус, Сергій Пантюк і Борис Гуменюк.

— Ми вже вп"яте тут. Зазвичай, приходили із братом і ще кількома письменниками. А тут списалися в Інтернеті з іншими, і нас стало більше, — каже письменник і видавець Віталій Капранов, 41 рік. Шкода, що Андрій Курков не встиг приїхати з Парижу. Гріємося, як і всі інші: коньячок, теплий одяг. Узагалі, дуже добре себе відчуваєш після такої процедури.

Зараз ви читаєте новину «На Водохреще в Києві під натовпом тріснув лід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути