четвер, 15 січня 2009 19:05

Київський патріархат не має жодного монастиря на Черкащині

Київський патріархат не має жодного монастиря на Черкащині

Із єпископом Черкаським і Чигиринським Української православної церкви Київського патріархату владикою Іоанном зустрічаємося в його резиденції поблизу Троїцької церкви в обласному центрі. На столі робочого кабінету стоять комп"ютер і факс. Іоанн одягнутий в синю рясу. Поверх неї — коричнева шкіряна жилетка.

— Нам удалося зберегти статус нашої церкви, й саме це я вважаю найголовнішим здобутком 2008 року, — каже владика. — Політики хотіли, аби ми приєдналися до Константинопольського патріархату й таким чином отримали визнання. Найбільше в цьому був зацікавлений сам Константинополь. Вселенський патріарх посилив би свої позиції у боротьбі за першість із Московським патріархатом. А ми знову стали б Київською митрополією, тобто понизили свій статус. Надання повної незалежності нам ніхто не гарантував. Тому і єпископи, і віряни вирішили не звертати з обраного шляху: Київський патріархат залишається незалежним.

Де ваші позиції в області найсильніші?

— На заході Черкащини: Уманському, Тальнівському, Звенигородському районах. Дещо гірше — на Лівобережжі. Однак і там є зрушення. Цього року ми відкрили першу парафію у Золотоніському районі.

Складається враження, що меценати будують церкви лише для Московського патріархату.

— Це помилкова думка. Позаторік українські меценати побудували церкву в селі Криві Коліна на Тальнівщині. 2008 року постав храм у Виграєві на Корсунщині. Зводять неймовірної краси церкву в Тальному.

Не розумію, як церква може бути поза конфесіями

Проти Київського патріархату продовжують агітувати отці Московської церкви. Мовляв, ви не канонічні, самосвятські, і українська мова для церкви не годиться. Ви дискутуєте?

— Ми не маємо наміру спростовувати брехню, бо вона сама собою відпаде. Був період, коли й Московська церква відділилася від Константинополя й була понад 140 років "неканонічною і самосвятською". Однак тепер про це ніхто не згадує. А нині й московські священики просять дозволу читати проповіді українською мовою.

Ви вітаєтеся з єпископом УПЦ Московського патріархату Софронієм?

— Коли бачимося на офіційних заходах.

Чим продиктоване рішення обласної влади про передачу приміщення Корсунь-Шевченківського агроліцею в Гарбузині під монастир Московського патріархату?

— Це рішення ухвалили після листа президента. Хто вплинув на главу держави, я не знаю. У Московського патріархату немає нагальної потреби відкривати новий монастир. У них є кілька діючих, які не заповнені ченцями. А Київський патріархат не має жодного на Черкащині.

Кажуть, у селі розпочалося протистояння.

— У Гарбузині є діючі громади як Київської, так і Московської церкви. Між ними назріває конфлікт. Тому долю приміщення має вирішувати громада села, а не держава чи навіть конфесії.

Яка нині ситуація із побудовою Тарасової церкви в Каневі. Казали, вона буде поза конфесіями.

— Спитайте про це в депутата-"бютівця" Павла Мовчана. Кошти збирав він, а не церква. 2001 року патріарх на місці майбутнього будівництва освятив хреста. Його потім перенесли.

Не розумію, як церква може бути поза конфесіями. У кого тоді буде ключ від храму, чи міський голова його носитиме із собою? Вважаю, доки за цю справу не візьмуться власне канівчани, церкви не збудують.

Зараз ви читаєте новину «Київський патріархат не має жодного монастиря на Черкащині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути