Ексклюзиви
четвер, 15 січня 2009 17:20

Чи ви щедрували?

У ніч на 14 січня святкували старий Новий рік. За народним звичаєм, звечора дівчата ходять по хатах щедрувати, а хлопці після опівночі — посівати. Чи щедрували й посівали ви?


Сергій Пономар, 29 років, робітник, Черкаси:

— Посіваю на старий Новий рік ще з дитинства: батьки привчили. Останніми роками ходжу по друзях, сам або з кумом. Усі зустрічають радісно. Бо вважають, якщо чоловіки приходять у хату щедрувати — це гарна прикмета. І чарку наливають, і гроші дають. Минулого року нащедрував 100 гривень із гаком. А нині значно менше, дається взнаки криза.


Лілія Григорович, 51 рік, народний депутат від НУ-НС, Київ:

— Я народилася і виросла в Івано-Франківську, де народні звичаї шанували завжди. У дитинстві і юності щедрувала з подружками. До того ж у мене тато і свекор — українські священики. Тому новорічні і різдвяні свята ми завжди відзначаємо. Радо зустрічаю колядників чи посипальників. Нинішнього року щедрувати й посипати ніхто до мене не завітав. А от на Різдво приходив колядувати молодіжний студентський вертеп. Дала коробку цукерок у торбу і 200 гривень на п"ятьох — вони студентам дуже потрібні.


Андрій Мажирський, 13 років, учень, Полтава:

— Ми щороку ходимо посівати з другом. Обходимо цілий мікрорайон — від мотелю до вулиці Фурманова. Знаємо пару стандартних посівалок, типу "Сію, сію, посіваю, з Новим роком вас вітаю! Щоб родило жито, і пшениця, й усяка пашниця..." Люди дають в основному цукерки і печиво, а також гроші. Сьогодні я заробив посіванням майже 130 гривень. У нашому класі ходять посівати не всі хлопці — чоловік п"ять-шість.


Лідія Барченкова, 80 років, пенсіонерка, Херсонська область:

— Посівальники приходили тричі. Понасипали кругом ось пшениці, кукурудзи. Першим ще удосвіта завітав сусід. Дала йому 5 гривень і відправила. Бо то такий, що як наллєш йому 100  грам, то до вечора не виженеш. А хлопчакам дала по 2 гривні. Так один побачив вино на столі, каже: "Бабусю, налийте нам". Та воно своє, слабеньке, з винограду робила. У дитинстві ми хіба так щедрували! Попід вікнами бігали... Нам господині давали бублики, пиріжки, усяку домашню здобу. Грошей тоді особливо не було. Як хто дасть п"ятака, то це така була радість! А зараз не модно пиріжки давати — усі просять тільки гроші.


Віктор Петренко, 56 років, учитель, Київ:

— Мене привчив посівати друг і колега Юрко ще за часів перебудови. Тоді ми таким чином показували свою національну свідомість. Вставали о п"ятій ранку, будили своїх малолітніх синів. Ходили по друзях і знайомих. Нам з Юрком наливали по чарці, а хлопчакам давали солодощі й гроші. Бувало, до дванадцятої дня так напосіваємося, що ледве на ногах стоїмо... Зараз уже цим не займаємося. Але колядувальникам, щедрувальникам і посівальникам я завжди двері відчиняю. Навіть коли дружина бурчить, що їх занадто ходить. Зранку як на роботу збирався, у нашому під"їзді посівав хлопчина років восьми. Я його не дочекався, бо на маршрутку поспішав.

Зараз ви читаєте новину «Чи ви щедрували?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути