пʼятниця, 09 січня 2009 20:01

Митрополит Володимир радить, як діяти під час кризи

Автор: фото: Аліна СТРИЖАК
  Митрополит Української православної церкви Московського патріархату Володимир (у центрі) виходить зі службового автомобіля єпархії
Митрополит Української православної церкви Московського патріархату Володимир (у центрі) виходить зі службового автомобіля єпархії

Єпископат Української православної церкви Московського патріархату висунув 73-річного митрополита Володимира на патріарха Московського і всієї Русі. Кілька днів перед Новим роком митрополит провів у Москві. А по приїзді до Києва заявив, що звернення єпископату — це "лише свідчення поваги". Офіційно кандидатів висуватимуть 25–26 січня.

На день святого Миколая "ГПУ" їздила з митрополитом  дитбудинками Київщини. У "Малятку", що в Боярці, митрополитові в ноги кинулася вихователька— жінка років 50.

— Куча кредітов, я больна, дітей на ноги ставить треба, як жить? — плаче жінка. Митрополит Володимир заспокоює її та благословляє.

— Останнім часом люди почали витрачати більше, ніж заробляють, — пояснює Володимир "ГПУ". — Тому Господь нагадав, що маємо жити за можливостями. Криза позначилася й на церкві. Ми тільки почали відроджувати  духовні школи, видавати літературу, будувати кафедральний собор — усе за рахунок жертводавців. Та основним болем сьогодні є становище Київської духовної академії та семінарії. Ми відремонтували декілька корпусів, почали платити викладачам зарплатню.

Запитую, чи побільшало людей у церкві через кризу.

— Можливо, молитовників тимчасово й побільшає, але постійними парафіянами стануть далеко не всі. Пригадайте євангельську притчу про сіяча чи про десятьох прокажених. Про допомогу просили всі, а коли зцілилися, подякувати Богові повернувся лише один.

Що порадите людям під час кризи?

— Треба пам"ятати про один із головних християнських принципів — вдячність. Коли серце наповнюється вдячністю, коли людина не нервує, не переступає через іншого, поводиться чесно та відверто, легше переживати негаразди. Криза — це час, коли людина має проявити християнські чесноти: терпіння, турботу про ближнього, жертовність, любов.

Що порадите читати? Яку музику слухати?

— Читати — Євангеліє. І не тільки під час кризи. Господь відкриває бачення євангельських істин і через Святе Письмо дає поради.

Пишу вірші. Не спеціально — я не професійний поет

Яку музику самі слухаєте?

— Люблю мелос, народну творчість. Недавно почув народні пісні у виконанні Обухівського хору — там більшість співаків сліпі чи з вадами зору. На моєму столі лежить компакт-диск "Святкові Богослужіння", записані під час літургії на Володимирській гірці в липні цього року, коли православні святкували 1020-річчя Хрещення Руси. Часто відвідую концерти духовної музики. Недавно залюбки слухав хор Київської духовної академії й семінарії та хор протоієрея Димитрія Болгарського. Іноді слухаю класику. Зрештою, я більше книжна людина, завжди більше читав, ніж слухав. Люблю близьку до народної творчості поезію — Тараса Шевченка, Лесю Українку, Сергія Єсеніна. Іноді пишу вірші. Не спеціально — я не професійний поет. Але деякі з них подобаються людям, стали піснями.

Що робити людині, яку скоротили з роботи?

— Треба погоджуватися на всяку роботу, але обов"язково робити це з молитвою. Молоді люди мають закохуватися, одружуватися, народжувати дітей. А Господь усе управить. Любов не можна прив"язати до курсу долара.

Чи пам"ятаєте кризи на своєму віку?

— Моє дитинство було воєнним і післявоєнним. Думаю, війна і голод багатьох змусили стати ближче одне до одного й до Бога. Під час Другої світової загинув старший брат Михайло, ми жили у злиднях, упроголодь. Років у 9 я звернувся до Бога, прислуговував батюшці в сільському храмі. Господь тоді допоміг нашому народові. Впевнений, і цього разу його не залишить.

До Вас часто приходять радитися політики?

— Майже всі українські політики приходять за благословенням або за порадою. Проте церква не може вплинути на розв"язання кризи.

Ви знайомі з  закордонними політиками. Хто справив найбільше враження?

— Кілька років тому нас гарно приймала королева Великобританії Єлизавета ІІ. Якось поїхав до Швеції. Купив путівника. Там в історичній довідці було написано: "Не зрозуміло, звідки взялися росіяни, й раптом напали на нас під Полтавою". За кілька днів я зустрівся з королевою Швеції Вікторією й розповів про це. Вона сміялася. Багато років тому зустрічався з останнім грецьким королем Костянтином. Ми з ним однолітки. Костянтин мене питає: "Скільки вам, Владико, років?" 31, відповідаю. "Ой, який же ви молодий, щоб бути єпископом", — сплеснув король руками. Ваша Величносте, кажу, та й ви не застарі, щоб бути королем.

Щось зміниться після Нового року?

— Суспільство знайде новий інформаційний привід для постійного обговорення. Зміниться структура промислового виробництва й бізнесу, структура споживання в суспільстві. Усі пристосуються до нових умов.

Зараз ви читаєте новину «Митрополит Володимир радить, як діяти під час кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути