Ексклюзиви
вівторок, 16 грудня 2008 09:23

За цей рік в світі було убито на 20 журналістів менше, аніж в 2007

За цей рік в світі було убито на 20 журналістів менше, аніж в 2007
95 журналістів в 32 країнах світу було убито під час виконання своїх обов"язків в 2008 році. Про це йдеться в щорічному звіті організації Press Emblem Campaign (PEC), що базується в Женеві.

Минулого року, за даними організації, був встановлений "антирекорд" - тоді загинули 115 журналістів.

В якості позитивних тенденцій аналітики PEC відзначають різке зменшення кількості загиблих в Іраку (15 проти 50 в 2007 році), що говорить про поліпшення ситуації в країні. Також менше представників преси було убито в Сомалі (2 замість 8) і Шрі-Ланці (2 замість 7). Проте при цьому зросла кількість журналістів, убитих в Мексиці, Пакистані, Грузії, Індії, Росії, Таїланді, Хорватії та на Філіппінах.

Росія входить до десяти країн, найбільш небезпечних для представників преси. У ній за рік загинули четверо журналістів (у 2007 році - один), більшість з вбивств були пов"язані з подіями на Кавказі. У Грузії за рік було убито п"ятьох журналістів - як відмічено в звіті, це пов"язано з війною в Південній Осетії.

У звіті йдеться, що близько трьох чвертей жертв загинули в "гарячих точках". Через це серед найбільш небезпечних для журналістів країн особливо виділяються Мексика і Таїланд, на території яких за рік не було військових конфліктів.

За даними організації, переважна більшість журналістів загинули через свою професію. Також PEC відзначає, що частіше за все вбивці представників преси залишаються безкарними, а розслідування і процеси над ними часто затягуються і не є неупередженими. Організація наводить для приклад суд у справі про вбивство Ганни Політковської, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «За цей рік в світі було убито на 20 журналістів менше, аніж в 2007». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути