понеділок, 15 грудня 2008 17:38

Коротич був вражений розумом Соломії Павличко

— 1992 року економічна криза здавалася цілковито безпросвітною, — каже літературознавець Віра Агеєва, 50 років. — Яку треба було мати енергію й відвагу, щоби започаткувати видавництво перекладної наукової літератури! Хто купуватиме книжки, коли щотижня дорожчає хліб? Соломії вірилося в те, що книжки людям потрібні за будь-яких умов і криз.

15 грудня засновниці видавництва "Основа", науковцю Соломії Павличко, виповнилося б 50 років. Вона — автор п"яти книжок, найвідоміша серед яких — "Дискурс модернізму".

Соломія виросла у бібліотеці батька, письменника Дмитра Павличка.

— Дмитро Васильович казав, що дочка талановитіша за нього, — згадує поет Олександр Ратнер, 61 рік. — Якось показав мені Соломіїну статтю про американську поезію середини ХІХ століття. Там згадувалися майже 115 імен поетів, із яких я чув два-три. Дмитро Васильович визнав, що знає не більше 20. Віталій Коротич, із яким у Дмитра Павличка були складні стосунки, якось зустрів його дружину Богдану Павлівну і сказав: "Прочитав у журналі статтю вашої Соломії про американську поезію. Я вражений! І в кого це вона у вас така розумна?".

Соломія Павличко 15 років працювала в Інституті літератури Академії наук. Заявила про себе як автор праць з історії фемінізму.

— Один літератор бовкнув у пресі, що фемінізм, який проповідує Павличко, — то від нестачі в баби порядного хлопа, — каже письменниця Оксана Забужко, 48 років. — Соломія зараз же сіла писати відповідь. Я її відмовляла. Але вона боронила не себе, а чистоту інтелектуальної атмосфери, певну норму публічного життя, нижче якої опускатися не можна.

Соломії приписували романи зі Степаном Бандерою, онуком провідника ОУН, та В"ячеславом Брюховецьким, колишнім ректором Києво-Могилянської академії.

— Чоловікам вона подобалася, — згадує поетеса Людмила Таран, 54 роки. — Соля була невисока на зріст, але мала шарм. Русяве волосся фарбувала в рудуватий колір. Вдягалася просто, але модно. Саме на ній я побачила бриджі, одягнуті до "ділового" піджака, тоді в Києві так ніхто не носив. Майже не користувалася косметикою, уникала прикрас, але дуже любила сережки авторської роботи з коштовним камінням.

Із першим чоловіком Михайлом, сином письменника Павла Загребельного, прожила рік. Розлучилися 1987-го, одразу після народження доньки Богдани.  Другим чоловіком Соломії став історик Богдан Кравченко.

— Увечері 1989-го ми разом верталися з якоїсь збіганки на Хрещатику, і Соломія раптом ні з того ні з сього заговорила про своє родинне життя, — згадує Оксана Забужко. — Казала, що її з Богданом дуже зріднила дитина, але ненадовго — тільки поки була зовсім маленькою. Я тоді не розуміла безодні самотнього відчаю, що штовхає цю дівчинку-мажорку в кашеміровому пальто з довгим шарфом — шик кінця 1980-х! — сповідатися першій-ліпшій малознайомій. Про людей вона відгукувалася куди ліпше, ніж вони були того варті.

31 грудня 1999 року Соломія підготувала святковий стіл і пішла у ванну купатися. Воду гріла бойлером. Витяжка не спрацювала, жінка наковталася чадного газу, заснула і втопилася у ванній. Роксолана, молодша сестра Соломії,  через суд оформила опікунство над 12-річною Богданою. Нині доньці Павличко 21, вона економіст. Кілька років працювала в Бельгії та Італії. Зараз працює у Фонді розвитку сучасного мистецтва "Ейдос".

Зараз ви читаєте новину «Коротич був вражений розумом Соломії Павличко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути