Ексклюзиви
четвер, 04 грудня 2008 19:13

Долар почне падати з березня

Українська гривня опинилася в десятці найнестабільніших валют світу, вважає Микола Івченко, 30 років, керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс-клубу".

— Наша компанія заробляє на різницях курсів валют, тому постійно відстежуємо ситуацію. Гривня втратила в ціні щодо долара 58 процентів. Долар влітку коштував 4,70 гривні, нині — 7,50.

Цьогоріч зазнали втрат і поляки. Злотий упав відносно долара на 50%. Найбільше  "постраждала" крона Ісландії. Вона знецінилася на 75%, наводить приклади Івченко.

— Російський рубль виявився найстабільнішим у Східній Європі. Це завдяки золотовалютним запасам країни, понад 500 мільярдів доларів. Нацбанк України мав у резерві в 14 разів менше валюти. Тому їхній рубль втратив лише 10 процентів. Навесні долар коштував 26,5 рубля, а зараз 33,6.

Польський злотий упав, бо місцеві банки набрали кредитів у Європі, і видали багато кредитів. Тобто у Польщі ситуація схожа на нашу. Тому поляки теж відпустили валюту у вільне плавання.

Долар влітку коштував 4,70 гривні, нині — 7,50

— У найгіршому випадку в Україні долар підвищиться до 8,5–9 гривень. Однак перед новорічними святами дещо знизиться. Населення понесе здавати валюту, щоб зробити покупки до свят.

Девальвація, тобто зниження курсу гривні — виправдана, вважає Андрій Губачов, 28 років, аналітик інвестиційної компанії "Альфа капітал Україна". Інакше відтік валюти з країни значно перевищив би її надходження. Українські підприємства не мали б чим розраховуватися з іноземними партнерами.

У найгіршому випадку долар в обмінниках може зрости до 14,2 грн. Це максимум, який Україна не може перевищити. Бо порушить умови кредиту Міжнародного валютного фонду.

— Громадяни багатьох країн, зокрема Білорусі, Польщі, Ісландії, Росії, почали масово скуповувати долари. Це й призвело до його подорожчання у світі. Але це тимчасово, — каже Губачов. — Якщо в Україну повернуться іноземні капітали, відновиться експорт, цілком імовірне й повернення курсу 5,05 гривні за долар.

— Україна експортує переважно чорні метали та продукцію машинобудування. Ці товари значно подешевшали через світову кризу. Одиницю нашого експорту — наприклад тонну сталі — ми можемо обміняти на меншу кількість імпорту — автомобілів, ноутбуків, мобільних телефонів тощо.

Пік зростання курсу долара припадає на січень-лютий 2009-го, прогнозує Микола Івченко. Потім долар знову почне падати.

Зараз ви читаєте новину «Долар почне падати з березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути