Ексклюзиви
понеділок, 01 грудня 2008 18:01

Пам"ятник Леніну знесли у Черкасах

У ніч на 27 листопада на центральній площі ім. Леніна в Черкасах демонтували пам"ятник вождю більшовицької революції.

Пізно ввечері збирається натовп. Монумент по периметру оточений міліцією, загороджений кранами, вантажівками. Молодь фотографує на мобільні Леніна з накинутим на шию тросом. Заступник Черкаського міського голови Сергій Гура, 39 років, каже, пам"ятник зніматимуть згідно з рішенням виконкому.

Комуністів прийшло небагато. Хтось у їхньому офісі голосно ввімкнув радянські агітаційні пісні. Ближче до півночі на площі зі штабу чути фронтову пісню "Вставай, страна огромная!". Натомість люди з офісу Української народної партії ввімкнули гімн України, а потім записаний виступ президента України. "Я глибоко і впевнено вірю в той день, коли Україна позбудеться мороку минулих лихоліть і з чистим серцем подивиться у своє майбутнє" — під ці слова Віктора Ющенка Ленін падає, підіймаючи стовп куряви.

— О, голова покотилася, — каже Олександр Черниш, 23 роки, депутат обласної ради.

Падає верхня частина пам"ятника, на постаменті залишаються лише ноги.

Наступного ранку під рештками збираються з півсотні черкаських комуністів.

— На этом месте надо виселицу поставить! — кричить, вказуючи на ленінові ноги, депутат-комуніст Черкаської міськради Галина Аксьонова, 55 років. — И на эту виселицу — Одарича, Черевка, Майбороду. (Сергій Одарич — черкаський міський голова, Олександр Черевко — голова Черкаської облдержадміністрації. Любов Майборода — депутат облради, вимагала, аби пам"ятник демонтували. — "ГПУ").

Між прихильниками та противниками зняття пам"ятника час від часу виникають суперечки.

— Если они поставят здесь Шухевича, я не пожалею яиц, каждый день буду его оббрасывать, — голосно заявляє натовпу старша жінка в рожевому пальті.

Комуністи півтори години стоять під міськрадою, вимагаючи зустрічі з Сергієм Одаричем. Хочуть, аби мер вибачився. Час від часу люди йдуть до головпоштамту, аби купити пиріжків. До мітингувальників виходить заступник міського голови Андрій Дзюба, 42 роки. Каже, ніхто в мерії не хотів руйнувати пам"ятник.

— Ми в парку по вулиці Смілянській вже й місце під Леніна підготували. Хотіли його акуратно знять. Нам помішала музика. Спочатку комсомольці музику врубили, а потім в УНП включили виступ президента. От водій не розчув команди і звалив Леніна, — пояснює Дзюба.

Більше пам"ятників Леніну в Черкасах не залишилося.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Леніну знесли у Черкасах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути