Ексклюзиви
вівторок, 16 вересня 2008 17:49

"Банки можуть скоротити обсяги кредитів"

  Олексій Лупоносов: ”Може статися, що виникне чимало псевдобанківських організацій”
Олексій Лупоносов: ”Може статися, що виникне чимало псевдобанківських організацій”

Керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов, 28 років, каже, що уповільнення темпів кредитування стосується тільки житлового сектору.

Ринок кредитування в Україні вже сформувався?

— Поки що ні. Споживчі кредити беруть 20 відсотків населення, а на житло — 6 відсотків домогосподарств. Нам ще далеко до європейського чи американського рівня кредитування. Там цими послугами користуються понад 80 відсотків дорослого населення, зокрема житловими кредитами — більш як 30 відсотків домогосподарств.

Але західні ринки кредитування нині важко назвати стабільними...

— У Європі зараз тільки одна проблема — банкрутство іпотечних банків. Криза назрівала давно. Її причина в тому, що на ринок прийшли спекулянти, розігнали ціни, зняли прибуток і пішли собі. А люди, які взяли кредити на нерухомість, нині не можуть їх виплатити. Тому житло вилучають, однак реалізувати його за вартістю позики банки не в змозі. Тепер, коли в західних іпотечних банках виникли проблеми з поверненням кредитів і вони гостро потребують коштів, іншим західним фінансовим інститутам немає потреби давати гроші в країни, як наша. Тому українським банкам усе складніше взяти зовнішні запозичення під незначні відсотки. Як наслідок, в Україні виник дефіцит фінансових ресурсів.

Споживчі кредити беруть 20 відсотків населення, а на житло — 6 відсотків домогосподарств

Чи розвиватиметься в Україні кредитування?

— Так, бо є прибутковим. Ефективна процентна ставка — така що покриває витрати й ризики банку та робить кредитну операцію достатньо прибутковою — за споживчим кредитуванням становить 25 відсотків, іноді з людей беруть і 80. Можливо, банки скоротять обсяги позик, оскільки Національний банк України проводить політику дорогих грошей: підвищує ставки із запозичень для комерційних банків й змушує посилювати вимоги до позичальників. Однак на цьому тлі виникне чимало псевдобанківських організацій. Формально їх створюватимуть особи чи організації, що не мають прямого відношення до банків — кредитні союзи, фонди взаємодопомоги тощо, — які видаватимуть кредити, користуючись банківськими коштами. Причому на лихварських умовах. Банки не показуватимуть своїх суперприбутків, але насправді їхні господарі такі отримуватимуть.

Уповільнення темпів росту кредитування стосується тільки позик на житло. Щодо кредитів загалом, то зменшення темпів буде тільки в процентному вираженні: торік ринок виріс на 75 відсотків, а цього року — "лише" на 45. В абсолютних значеннях зниження темпів росту ринку немає. Якщо 2007-го сукупна вага кредитних портфелів українських банків була майже 420 мільярдів гривень, то цьогоріч прогнозують понад 600 мільярдів. Зважаючи, що в структурі видаваних кредитів споживчі становлять майже 32 відсотки, їх зростання буде на рівні 70 мільярдів гривень. Це співвідносно з минулорічними показниками. Сповільнилася іпотека, але активізувалися інші види кредитування.

Чи реально буде українцеві взяти кредит у банку, скажімо, на придбання квартири або машини?

— Питання, під які умови й де — у банку або в кредитному союзі. Світова банківська практика полягає в тому, що позику не мають видавати, якщо вона розоряє позичальника. А в нас люди одержують переважно такі от руйнівні кредити. Банки повинні стежити, щоб клієнт не збанкрутував, давати йому "дозріти": звестися на ноги, почати більше заробляти, навчитися співвідносити бажання й фінансові можливості. А вже потім стабільно заробляти на ньому десятиріччями.

Як банки можуть вирішувати проблему неповернення кредитів?

— Це проблема світова. Причому в США вона гостріша, ніж у Європі. Американські банки дотримуються такої політики: спочатку видати позику, а потім розбиратися. Схожа ситуація й у нас. Однак у Штатах добре розвинений інститут колекторських компаній. Вони займаються поверненням кредитних боргів банкам від клієнтів. Фінансовій установі достатньо виписати ордер на конфіскацію заставного майна, наприклад автомобіля — і не треба ні рішення суду, ні поліції. Колектор приїжджає й забирає. Якщо людина не погасить заборгованості й пені, усе, що вона виплатила, залишається банкові. А її майно продасть колекторська компанія.

Зараз ви читаєте новину «"Банки можуть скоротити обсяги кредитів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути