Ексклюзиви
четвер, 24 липня 2008 20:56

Буськ увійде до маршруту "Золота підкова Львівщини"

Понад 4 тис. знахідок відкопали археологи у райцентрі Буськ на Львівщині з 2000 року. Цього літа дослідники працюють на території колишнього маєтку графа Казимира Бадені. Керівники району хочуть відремонтувати аварійну споруду палацу, щоб відкрити в його приміщені музей і філію Львівської галереї мистецтв.

— Палац збудований 1810-го. Через 66 років його придбав польський граф Бадені, майбутній намісник Галичини, — розповідає 52-річний Петро Довгань з інституту археології Львівського університету ім. Франка. — Граф навіть не підозрював, що його маєток розташований на території стародавнього Бужська — саме так називали Буськ до ХVІ століття.

На розкопках працюють студенти зі Львова й Тернополя. Довгань приносить у коробці та розкладає на землі знайдені раритети.

— Маємо колекцію виробів із кості, — показує кілька оленячих рогів. — Тут є як готові інструменти, так і тільки підготовлена до обробки сировина. Очевидно, на цьому місці мешкав ремісник. А ще знайшли дев"ять скляних браслетів. Усі вироби датуємо ХІІІ століттям.

Одна з найцікавіших знахідок — маленька кістяна трубка.

— Це частина намиста або амулет носилася на мотузці, — пояснює археолог. — Вона б не була такою цікавою, якби не мала на собі двох вирізаних літер "Н". Вирізав ці букви не князь, не боярин, а ремісник. Тобто простолюдини у Бужську 800 років тому були письменними.

Перша згадка про Бужськ датується 1097 роком. Археологи кажуть, що місто існувало значно раніше.

Усі знахідки дослідники везуть до Львова. У Буську їх зберігати ніде — музею в райцентрі немає. Палац графа Бадені належить військовим, та вже п"ять років порожній. Районна влада хоче взяти будівлю у свою власність.

— Хочемо додати маєток до екскурсійного маршруту "Золота підкова", куди входять  замки в Олеську, Підгірцях та Золочеві, — каже голова районної адміністрації Михайло Вовк, 53 роки. — Окрім місцевих знахідок, тут можна виставляти картини із фондів Львівської галереї мистецтв. Її директор Борис Возницький на це погодився. Частину приміщення можна було б використовувати як палац урочистих подій. Але роботи потрібно починати вже — будівля в аварійному стані. Ремонт обійдеться щонайменше у десять мільйонів гривень. Треба шукати інвесторів.

В одній із кімнат палацу зберігся старий паркет, викладений сімома кольорами. В іншій — ліплений герб графської родини. Керівники району сподіваються, що палац Бадені стане туристичним об"єктом до 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «Буськ увійде до маршруту "Золота підкова Львівщини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути