Ексклюзиви
четвер, 20 березня 2008 18:03

Вінський пересів у власний "мерседес"

У середу перед засіданням уряду журналісти чекали надворі міністра транспорту 52-річного Йосипа Вінського. Хотіли побачити, на якій машині він приїде до Кабміну.

Останні кілька тижнів Вінський їздив "мерседесом" вартістю 1 млн 167 тис. грн. Законом заборонено купувати для потреб високопосадовців авто, дорожчі за 500 тис. Коли журналіст інтернет-видання "Українська правда" сфотографував Вінського у новій машині, виник скандал.

Юлія Тимошенко після другого приходу на посаду прем"єра пообіцяла, що її міністри не їздитимуть на дорогих авто. А міністр Кабміну Петро Крупко обурювався:

— Якщо подивитись на уряд Франції, там на "мерседесах" S-класу не їздять. Навіть в Америці ви такого не побачите. А в нас — ніби найбагатша країна!

Запевняв, що автомобілі урядовців не будуть дорожчими за 500 тис. грн. Однак Йосип Вінський, щойно ставши міністром, пересів саме в "мерседес" S-класу з державними номерами АА 0935 ЕХ. У ньому крім підігріву сидінь і вібромасажера є ще телевізор із відеопрогравачем. Цю машину наприкінці грудня торік купила Служба міжнародних автомобільних перевезень. Вона підпорядковується Мінтрансу.

На прем"єрку одразу посипалися запитання: чому не виконує обіцянок?

— Ми зробимо все, щоб Йосип Вінський їздив на дрезині. Він же міністр транспорту, так? — жартувала минулої неділі Тимошенко. — А якщо серйозно, то я не думаю, що є якісь проблеми. Йосип Вінський — скромна людина. Він не дозволить собі зловживань.

За три дні під центральним входом до Кабінету Міністрів шикуються телекамери. Саме під ці двері Вінського зазвичай підвозить його новий "мерседес". О 9.15 на урядове подвір"я заїжджає "Мерседес Е 350" із номерами АА 0256 ЕТ. Це авто середнього класу.

Воно паркується подалі від журналістів. Видно лише водія. Задні вікна затемнені. Стоїть 15 хв. Тоді з нього виходить Йосип Вінський і прямує до входу. Кореспондентка "ГПУ" запитує, чи це і є та "дрезина", про яку говорила Юлія Тимошенко.

— Це моя машина, — відповідає міністр. — Якщо це так принципово для журналістів, то "я решил вас не беспокоить". Орендований "мерседес" здав. Хоча не радитиму нікому пересідати з дорогих авто в інші. Бо вважаю принципово неправильним, щоб міністри ходили пішки.

Вінський нарікає на те, що його вороги влаштували політичну провокацію. Каже, що тепер їздитиме лише власним авто. На ньому він і приїхав нині. Розповідає, що цей "мерседес" придбав торік. На офіційному інтернет-сайті компанії "Мерседес" в Україні такий коштує 421 тис. грн.

Декларацію про доходи Йосипа Вінського за 2007 рік "ГПУ" побачити не вдалося. Він її подав, але не оприлюднив.

Два роки тому Вінський офіційно заробив трохи більше 255 тис. грн. Ще отримав 35 тис. матеріальної допомоги. На банківських рахунках мав 56 тис. 500 грн. Машин у Вінських було три — "Рено Шафран", "Ніссан Патрол" та "Фольксваґен Поло". Четверту він продав за 10 тис. грн.

У БЮТі говорять, крім офіційної зарплати керівництво щомісяця доплачує кожному нардепу по $25 тис. Але Вінський не є пересічним депутатом. Він — заступник голови блоку.

Це і є та "дрезина", про яку говорила Юлія Тимошенко?

Вінський пояснює, що елітний "мерседес" для нього взяли в оренду в компанії, яка виграла тендер.

Два роки тому так само через дочірню компанію купив собі дороге авто тодішній голова "Нафтогазу" Олексій Івченко. Фірма "Газ-тепло" придбала йому "мерседес" вартістю понад 1 млн грн. Коли журналісти зажадали пояснень, Івченко не пересів у дешевшу машину, а почав виправдовуватися. Сказав, що має право на такій їздити. Однак президент Віктор Ющенко наказав "мерседес" продати. А на дострокових парламентських виборах "нашоукраїнці" виключили Івченка з виборчих списків — саме через негативний імідж колишнього керівника "Нафтогазу". У політикумі йому дали прізвисько Льоша-мерседес.

Норму про 500-тисячну  граничну вартість авто для високопосадовців сім років тому запровадив віце-прем"єр Юрій Єхануров.  Однак торік улітку уряд Віктора Януковича її скасував. Тимошенко повернула обмеження наприкінці січня цього року. Але Вінському купити авто встигли до того.

Водночас обмеження стосуються тільки купівлі машин самими міністрами, а не іншими компаніями. Урядовці формально ці авто орендують.

Зараз ви читаєте новину «Вінський пересів у власний "мерседес"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути