Ексклюзиви
вівторок, 15 січня 2008 16:15

Полтавські галушки подають із м"ясом та грибами

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Кухар полтавського ресторану ”Диканька” Валентина Гвоздєва складає відварені галушки в пакет, щоб зважити й сформувати порції. Потім їх кидають на сковорідку до м’яса
Кухар полтавського ресторану ”Диканька” Валентина Гвоздєва складає відварені галушки в пакет, щоб зважити й сформувати порції. Потім їх кидають на сковорідку до м’яса

"Як буваю в Полтаві, завжди йду обідати в ресторан української кухні "Диканька". Замовляю галушки. Особливо подобається душенина, — ділиться підприємець із селища Диканька на Полтавщині Інна Бабич, 34 роки.

У ресторані "Диканька" неподалік зупинки "Мотель" готують до десяти страв із галушками.

— Душенину зі свинини з галушками замовляють найчастіше, — каже кухар ресторану Тетяна Марченко, 48 років. — Це порція на хорошого мужика або для двох жінок.

450-грамова порція душенини з галушками коштує в цьому  ресторані 30,5 грн.

На кухні закладу Тетяна Марченко нарізає м"ясо соломкою.

— На порцію слід нарізати 240 грам свинини і 50 копченої почеревини. Потім усе обсмажуємо, — жінка кидає шматочки м"яса та сала на сковорідку. Трохи підсмажує. Додає томату, сметани та курячого бульйону. — Сметани й томату — по 30 грамів. У бульйоні м"ясо тушкується. Ми завжди маємо курячий і додаємо його в різні страви. Коли все готове, кидаємо 40 грам смажених шампіньйонів.

За кілька хвилин до готовності м"яса варять на пару галушки.

У каструлі кипить вода. На сито на невеликій відстані один від одного викладають невеликі шматочки тіста.

— Тісто на галушки готують як для вареників, — каже Марченко. — Замішуються на кефірі чи сироватці. На півлітра кефіру треба кинути чайну ложку соди, додати борошна, солі й цукру. Варяться вони 3 хвилини.

На пару вони пишніші й не переварюються

Коли галушки варяться на пару, перевертати їх не потрібно.

— У воді ми їх не варимо. На пару вони пишніші й ніколи не переваряться. А на воді не матимуть товарного вигляду. Буває, під час посту клієнти просять відварити галушки на воді. Але від цього вони не стануть менш калорійними, — додає Марченко.

Готові галушки кидають у сковорідку до м"яса й грибів.

— Смажити галушки із м"ясом не треба. Просто кинути, щоб вони були в бульйоні, — каже кухар Валентина Гвоздєва, 45 років.

У ресторані також готують галушки зі шкварками, печінкою, по-полтавськи.

— У тарілку до галушок "по-полтавськи" накладають відварене й обсмажене в засмажці куряче м"ясо. За смаком до м"яса додають часник, — каже  директорка ресторану "Диканька" Анжела Кравченко, 37 років. — 650-грамова порція коштує 17 гривень. Галушки з печінкою ліплять як вареники, лише кругліші. Усередині начинка. Варимо теж на пару. У глиняному горщику їх перемішують зі сметанно-грибним соусом.

Спершу свіжі гриби смажать на сковорідці із цибулею.

— Потім додають столову ложку борошна та півлітра сметани, — каже Гвоздєва. — Коли добре просмажиться, слід влити півлітра курячого бульйону. Потім вкинути столову ложку олії та подрібненого часнику.

Галушки зі шкварками начинені шкварками із сала. 400-грамова порція коштує 13 грн. Готову страву посипають зеленню, подають у горщику.

Галушки в ресторані також кидають у свіжозварений борщ із телятиною чи курятиною.

— Я люблю їсти галушки, але вони дуже ситні, — каже адміністратор ресторану Олексій Бантуков, 28 років. — Замовляю їх на обід разів зо два на тиждень.

Зараз ви читаєте новину «Полтавські галушки подають із м"ясом та грибами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути