Ексклюзиви
четвер, 27 грудня 2007 19:55

На ремонт вокзалу у Жмеринці витратять півмільйона гривень

На Жмеринському вокзалі зрізали навіс над пероном, побудований за царювання Миколи ІІ. Третина з майже сотні металевих опор мають тріщини і можуть упасти.

— Комісія визнала, що капремонт не допоміг би, бо конструкція зношена, — каже головний інженер жмеринського вокзалу 30-річний Олександр Кузьмін.

На початку 2008 року підготують проект реконструкції і реставрації вокзалу. Це приміщення є пам"яткою архітектури. Тому до проекту залучать спеціалістів із "Укрпроектреставрації".

На всі роботи з реконструкції планують витратити 500 тис. грн.

Вокзал зводили у 1899–1904 роках за проектом інженера Зиновія Журавського. Він зовні нагадує корабель, повернутий у бік Одеси. Ця залізниця вела до Чорного моря. Криті платформи  були схожі на палуби. Купол на даху нагадував капітанський місток.

Розповідають, коли цар Микола побачив новий вокзал, то сказав про архітектора Журавського: "Вот сукин сын! Такому можно доверить строить царские конюшни".

Перед виходом із вокзалу кілька років тому поставили пам"ятник літературному герою Остапу Бендеру. У романі "Золоте теля" він виголошує: "О берега Жмеринки разбиваются волны Мирового океана".

Зараз ви читаєте новину «На ремонт вокзалу у Жмеринці витратять півмільйона гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути