Ексклюзиви
понеділок, 06 серпня 2007 16:32

Горілку з хріном настоюють три дні

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Киянин Сергій Малолєтнєв у столичному ресторані ”За двома зайцями” на Андріївському узвозі п’є ”хріновуху” одним ковтком. Морщиться, але нічим не запиває
Киянин Сергій Малолєтнєв у столичному ресторані ”За двома зайцями” на Андріївському узвозі п’є ”хріновуху” одним ковтком. Морщиться, але нічим не запиває

 Десять літрів "хріновухи" за тиждень випивають відвідувачі ресторану "За двома зайцями" на Андріївському узвозі в Києві. Горілка на хрінові — фірмовий напій закладу. 50 грам хріновухи коштує 10 грн.

— Цей рецепт — від Клари Новикової. Артистка заходила до нашого ресторану й казала: "Помню его с детства", — розповідає бармен Максим Камкін, 36 років. — Коли говоримо про "хріновуху", завжди згадуємо Новикову.

У невеличкому залі ресторану з темними лакованими дерев"яними меблями обідають кілька іноземців. У кутку висять старі афіші спектаклю "За двома зайцями".

— "Хріновуха" — це чоловічий напій. Жінки більше люблять солодку "клюковку", — Максим наливає в маленьку охолоджену чарку на невисокій ніжці сивуватий напій. Накриває шматочком лимона. В іншу чарку — червоний. — Для "клюковки" наш кухар Сергій Наварчук свіжу журавлину заливає горілкою. Ми використовуємо лише "Хортицю".

Поступово скло чарок нагрівається й наливку стає добре видно. "Хріновуха" пахне лимоном. Але цей запах швидко розвіюється й чути лише хрін. Смакує теж як хрін. Горілка не відчувається. Від маленького ковтка дере в горлі й хочеться щось з"їсти.

— Дати вам солоного огірка? — усміхається бармен. — Її під гарну закуску п"ють. А "клюковку" вже після обіду.

Червона наливка солодка й смачна, хоча й настояна на горілці. На дні — осад з ягід журавлини.

У горлі пекло неймовірно, але друзі були в захваті

— Клієнти часто просять налити для друзів — беруть напій із собою. Везли "хріновуху" до Канади, Америки, Фінляндії. Розпитували рецепт, але це секрет нашого закладу, — Максим пригощає настоянкою свого кума Сергія Малолєтнєва, 36 років. Той одним ковтком випиває й закусує лимоном.

— Приємна, мені подобається, — Сергій підкурює цигарку й додає, що чиста горілка все одно краща.

Киянин Сергій Синенький, 27 років, приготував "хріновуху" на свій день народження. Хлопець любить експериментувати зі спиртними напоями, настоює горілку на лікарських рослинах, зеленому волоському горіхові, ягодах та їхньому листі, на грибах, які ростуть на деревах.

— "Хріновуха" вийшла термоядерна, у горлі пекло неймовірно, але друзі були в захваті, — ділиться Сергій. — Правда, їжа зі столу зникала миттєво. Півтора літра на сімох чоловік вистачило. А от дівчата відмовилися її пити.

За три дні до свята Сергій порізав довгими тонкими смужками почищений, помитий і підсушений хрін. Склав у дволітрову банку й залив півтора літрами горілки, додав чайну ложку меду.

— Ох і наплакався, доки хрін чистив, — сміється він. — Щоб не так хріном несло, додав горошину перцю, гвоздику й корицю. Думав кинути лаврушки та не знайшов вдома.


Сергій хоче зробити "хріновуху" на день народження батька.

Корінь підсушують у духовці


Секретний рецепт ресторану "За двома зайцями" розкрити легко, варто лише пошукати в Інтернеті за словом "хріновуха".
Гумористка Клара Новикова на своєму сайті пропонує приготувати настоянку за власним рецептом. На літр горілки треба 200 г хріну й 20 г цукру. За 5–7 днів пригощає гостей холодною "хріновухою".
Хрін артистка радить порізати кубиками й підсушити в духовці.

Зараз ви читаєте новину «Горілку з хріном настоюють три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути