середа, 18 липня 2007 17:40

Роман Фабрика зібрав музей речей своєї рідні

Автор: фото: Олександра Лісконог
  Житель Івано-Франківська Роман Фабрика демонструє експозицію свого Музею родинних професій
Житель Івано-Франківська Роман Фабрика демонструє експозицію свого Музею родинних професій

На подвір"ї своєї садиби в Івано-Франківську заслужений журналіст України Роман Фабрика, 66 років, створив музей родинних професій. У перелік потрапило 150 фахів.

Це зібрання символів родинних професій за останні двісті років.

— Ніхто з моїх знайомих не вірив, що спроможуся на такий музей, — розповідає пенсіонер.

Усі експонати Роман Фабрика збирав самотужки. Перший подарунок у колекцію приніс шестикласник середньої школи N12 Олег Новосад — минулої осені віддав прабабусин гаманець. Останній — антикварну праску кінця позаминулого століття — зробив мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус.

— Ідея створити музей мені приснилася, — каже Фабрика. — Стиль придумав сам: три глухі стіни — цегляні й дві — вітражі. Хоч брат архітектор, обійшовся без його допомоги.

У музеї на столі поряд зі старенькою друкарською машинкою "Москва" лежать сучасний мікрофон і мобілка. Коло біло-синього повоєнного чорнильного каламаря розсипані кулькові ручки. Це експонати професій журналіста та письменника.

На почесному місці — у центральному куті, над імпровізованою кахлевою пічкою — портрет покійної матері. Вона дала життя й вивела у світ сімох дітей. На центральній стіні — ікона Святого Миколая, покровителя ремісників.

— У нашій родині були ковалі, пасічники, кухарі, будівельники, військові, музиканти, — каже Фабрика. — Батько працював залізничником, але любив ремонтувати годинники. Тому є колекція годинників різних епох. У роду були чоботарі, тому окремий куточок виділив під швецький реманент. Є у ньому постоли, а є і кросівки.

Роман Михайлович бере до рук синеньке дитяче пальтечко повоєнних часів.

— Його колись носила дружина Олександра, — каже. — А оце син Роберт у вільний час робить чучела звірів. Він у мене медик.

На вулиці під навісом — продовження експозиції. Поміж старих дерев"яних верстатів ходять дві куріпки.

Є в музеї і самогонний апарат, а у великому бутлі — кілька літрів чистого самогону. Роман Михайлович жартує, що ремеслом гнати горілку володіли всі його родаки, проте фах не потрапив у перелік професій.

Музей родинних професій — другий на обійсті Фабрики. Перший — Музей сімейних реліквій. Коли ґазди нема вдома, екскурсію музеєм веде п"ятирічний онук Віталій. Він знає історію родинних занять не гірше від діда.

Нещодавно в музей Фабрики завітав тисячний відвідувач. Дев"ятикласниці Тетяні Бурді Роман Михайлович власноруч вручив спеціально виготовлену ювілейну медаль. Другий екземпляр нагороди залишився в музеї.


Зараз ви читаєте новину «Роман Фабрика зібрав музей речей своєї рідні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути