Ексклюзиви
четвер, 07 червня 2007 07:01

Ягільницький замок продають за 950 тисяч доларів

У центрі селища Нагірянка Чортківського району Тернопільської області стоїть Ягільницький замок. Спорудив його 1630 року польський аристократ Станіслав Лянцкоронський. Окрім поляків, замком володіли українські козаки та турки.

У XIX столітті він перейшов під владу австрійців. Там обладнали тютюнову фабрику. В"їзну браму та два оборонні бастіони знесли, а рів засипали.

За Союзу тютюнова фабрика продовжила працювати. На старих фундаментах і мурах добудували нові цехи.

На початку 2000-х замок приватизував російський підприємець Олександр Потьомкін. Тепер він вирішив продати споруду. Просить за неї $950 тис. Реалізацією займається тернопільська агенція "Яворина". Сам бізнесмен живе у РФ.

До агенції вже зверталися четверо зацікавлених клієнтів — двоє киян, львів"янин та лучанин.

— Хтось хоче під бізнес, хтось облаштувати маєток. Інші — перетворити на туристичний об"єкт. Але остаточної відповіді, що купують, поки що не маємо, — кажуть в агенції.

Там додають, що найкраще, звісно, розвивати туристичний бізнес. Замок розташований неподалік траси на маршруті Кам"янець-Подільський—Хотин—Червоноград.

Підтримують такий варіант і селяни. Жителів у Нагірянці — 4 тис. Раніше більшість працювали саме на тютюновій фабриці.

— У березні 2005-го всіх звільняли, — згадує Оксана Іліщук, 43 роки. — Казали, що виробництво стало нерентабельним. Відтоді обладнання повивозили. Зараз лише кілька людей наглядають. Швидше б уже купили, то може, яка робота в селі буде.

Загалом будівлі та споруди Ягільницького замку займають 14 216 кв. м. Займають ділянку у 4,4 га. Одна частина — приблизно 400 кв. м — не продається. Вона належить російсько-українському підприємству "Глобал-косметік". Однак в агенції кажуть, що якщо покупець захоче весь замок, почнуть вести переговори. У скільки компанія може оцінити свою частину, там не знають.

В обласному управлінні туризму стверджують, що продаж замку в гірший бік нічого не змінить. Ніяких екскурсій там зараз не проводять. Лише показують об"єкт туристам з дороги.

— У Європі такі замки продають за один євро, тільки щоб власник його зберіг, — каже заступник начальника управління туризму Ростислав Яцків, 33 роки. — Якщо в нас хтось візьме і зробить хоча б готель, будемо вдячні. Якщо облаштують виробництво — теж спасибі, бо місцевим жителям буде куди йти працювати.

Зараз ви читаєте новину «Ягільницький замок продають за 950 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути