Ексклюзиви
понеділок, 21 травня 2007 17:59

Знайшли скарб на 500 мільйонів доларів

У п"ятницю, 18 травня, американська компанія "Одіссей" заявила про найбільшу знахідку в історії людства. За 60 км від британського острова Сіллі підводні апарати виявили затонулий човен. Із нього підняли 17 т золотих і срібних монет.

— Такого ніколи не бачив. Монети в чудовому стані. Здається, їх чеканили тільки вчора, — розповідає експерт-нумізматолог Нік Бруєр.

Кожна з монет коштує щонайменше $1000. Усього їх близько 500 тис. Знахідку оцінили в півмільярда доларів. Компанія "Одіссей" вивезла дорогоцінний вантаж до США.

— Тепер люди знатимуть, що пошуки морських скарбів — не авантюра. Це щоденна, наполеглива, важка праця на результат, — каже директор "Одіссея" 49-річний Ґреґ Стемм.

Точні координати місця, де знайшли затонулий човен, він називати не хоче. Мовляв, боїться, що за скарбами подадуться мисливці з усього світу. Водночас Стемм наголошує: корабель був у нейтральних водах. Судно назвали "Чорним лебедем".

— У цьому районі багато уламків кораблів колоніальної доби. Ми не можемо дізнатися, під яким ім"ям ходив цей човен майже 400 років тому, — зазначає працівник компанії Джон Моріс.

Натомість влада Великої Британії переконана, що біля Сіллі знайшли судно їхнього флоту — "Королівський купець". 1641 року воно затонуло десь у тому районі. На борту було на 300 тис. старих фунтів золота і срібла ще на 100 тис. На той час ця сума була настільки великою, що звістка про втрату корабля паралізувала роботу парламенту.

На "Чорному лебеді" працюватимуть ще рік. Мають з"ясувати, кому він належав. Якщо Великій Британії, то компанія "Одіссей" отримає 70% знайденого, решта піде до скарбниці королівства. Проте уряд Іспанії вважає підозрілим, що "Одіссей" не вказує точні координати місця знахідки. Іспанці гадають, що скарб був не у нейтральних водах Атлантичного океану, а підняли його з дна Гібралтарської затоки.

2006 року "Одіссей" отримав від уряду Іспанії дозвіл на пошук затонулого в Гібралтарі 1694 року британського судна "Сассекс". Він перевозив близько 9 т золота. Однак в разі виявлення корабля компанії заборонили піднімати вантаж на поверхню.

Минулого тижня "Одіссей" замовив літак, щоб транспортувати невідомий вантаж із Гібралтару до США. На думку іспанців, золота на "Чорному лебеді" немає. Роботи біля острова — для відвернення уваги, а монети возять з Іспанії. Якщо це буде доведено, працівники компанії опиняться за ґратами, а знахідка піде в скарбницю країни.

"Одіссей" має солідну репутацію. "Чорний лебідь" — не перший успіх компанії. 2003 року вона знайшла в Атлантичному океані пароплав "Республіка". Він затонув 1865-го. Тоді підняли 65 тис. артефактів на $75 млн.

Найбільшим морським скарбом до "Чорного лебедя" вважають вантаж, що знайшов 1985 року американець Мел Фішер. На двох іспанських парусниках золота було на $400 млн.

Полуботок лишив кожному українцеві 40 кілограмів золота

1724-го, за рік до смерті, український гетьман Павло Полуботок відправив до Англії кілька бочок із золотом. Поклав гроші на рахунок у банк Ост-Індської компанії під 7,5% річних. Залишив лист-заповіт. Мовляв, у разі його смерті виплатити 80% статку уповноваженому Української незалежної держави і 20% — його нащадкові по чоловічій лінії.
Такої версії дотримуються деякі українські історики. Кажуть, за приблизними підрахунками, якщо повернути гроші, кожен українець отримає не менш як 40 кг золота.
Водночас інші науковці вважають, що скарбу Полуботок не мав. Є лише красива легенда, яку використовують із політичних мотивів.
1991 року народний депутат України Роман Іваничук, якому нині 77 років, склав запит у справі щодо скарбу Полуботка. Після цього до нього зателефонували з британського банку і запевнили, що в них немає жодних документів щодо скарбу.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли скарб на 500 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути