четвер, 10 травня 2007 07:09

Що дасть Україні новий паспортний проект

В Україні предметом політичних спекуляцій нерідко стають чисто економічні проекти. Реалізація деяких з них може допомогти нашій державі істотно поліпшити свій міжнародний імідж і зробити практичний крок на шляху до інтеграції в цивілізовану світову спільноту. Яскравий приклад — проект впровадження системи документообігу європейського рівня. Зокрема йдеться про суперсучасні, захищені від підробки закордонні паспорти для громадян України.

2004 року консорціум "ЄДАПС" (Єдина державна автоматизована паспортна система) виграв тендер на виробництво закордонних паспортів нового зразка й інших документів системи МВС. Проте знайшлися люди, які, відстоюючи інтереси іноземних компаній, пролобіювали підписання президентського указу, що затверджує застарілі технології виробництва паспортів, — із вклеєним фото, з вказівкою по батькові власника (остання норма взагалі суперечить усім міжнародним стандартам. — "ГПУ"). Він фактично відкидає Україну в технології виготовлення паспортів на кілька десятиліть назад. Фактично в березні 2005 року, після виходу в світ згаданого президентського указу, реалізація програми із впровадження закордонних паспортів нового зразка була припинена. Проте вже в лютому нинішнього року Верховний суд підтвердив легітимність контракту на виготовлення закордонних паспортів нового зразка, укладеного між Міністерством внутрішніх справ і консорціумом "ЄДАПС". Та лобісти старих технологій не вгамовуються. Противники не називають жодного виразного аргументу проти проекту.

Фахівці "ЄДАПС" розробили зразок нового закордонного паспорта із застосуванням сучасних технологій. Він має 25 ступенів захисту від підробки. Головна його перевага — полікарбонатна сторінка, на яку методом лазерного гравірування і перфорації наноситься інформація про власника. Також відкрилася технологічна можливість вносити до паспорта біометричні дані про громадянина.

Експерти Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) зараховують зразок нового українського закордонного паспорта до п"ятірки кращих у світі за рівнем захисту від підробок. ICAO двічі — у 2004 і в 2006 роках — в офіційних листах підтверджувала відповідність нового вітчизняного паспорта міжнародним стандартам і вимогам цієї організації. У листі посольству України в Канаді від 11 липня 2006 року генеральний секретар ICAO Таєб Шериф вітав "уряд України з тим, що він зробив важливий крок на шляху поліпшення безпеки і цілісності паспортів, а також у напрямі поліпшення міжнародного пересування громадян України".

Науково-виробничий потенціал нашої країни дозволяє їй увійти до умовного клубу світових лідерів виробництва ідентифікаційних документів нового покоління і підтвердити наміри інтегруватися в цивілізовану світову спільноту. Адже на вимогу ICAO до 1 квітня 2010 року всі країни—учасники організації повинні перейти на машинозчитувані проїзні документи з полікарбонатною сторінкою даних. А Україна також є членом ICAO.

Новий закордонний паспорт має 25 ступенів захисту від підробки

Упроваджувати ідентифікаційні документи нового покоління ми погодилися, приєднавшись до Декларації і Плану дій спільної боротьби проти тероризму, які шість років тому прийняли ОБСЄ, ООН, Євросоюз на загальній конференції. Крім того, за словами народного депутата Василя Грицака, необхідність виготовлення документів нового зразка обумовлена зобов"язаннями нашої країни з боротьби із нелегальною міграцією та торгівлею людьми, а також іншими міжнародними угодами. До того ж перехід на сучасні суперзахищені документи — загальносвітова тенденція. 11 країн уже випускають паспорти з полікарбонатною сторінкою, а 80 ведуть розробки в цій сфері. Серед них і наші сусіди — Білорусь, Молдова, Росія.

Але противники паспортного проекту із завидною завзятістю демонструють відсутність здорового глузду. Вони лякають громадян нібито неймовірною вартістю нового паспорта. При цьому не кажуть, що його ціна для рядових українців визначається розміром державного мита, а не примхою виробника. Зараз держмито становить 170 грн. Новий паспорт також коштуватиме 170 грн. Українцям він обходитиметься дешевше, ніж жителям інших європейських країн. У перерахунку на долари США плата за нього становитиме трохи менше $34, тоді як у Росії закордонний паспорт коштує $90, у Великобританії — $102, в Німеччині — $179.  А витрати на паспортні проекти в перерахунку на одну людину в нашій країні становлять $1,21, у Росії — $13,75, у Німеччині — $11,3, у Швеції — $14,94.

Низька вартість паспортизації всієї країни пояснюється використанням консорціумом "ЄДАПС" високих технологій для виготовлення бланків паспортів. Наприклад, російські фахівці визнають, що, почавши розробку паспортів нового покоління на декілька років раніше, вони відстали в технологіях від українських колег років на п"ять. Їм вторять і міжнародні експерти. Вони порівняли полікарбонатні сторінки німецького й українського паспортів і дійшли цікавого висновку: українська розробка тонша від німецького аналога майже вдвічі, але за більшістю якісних параметрів не поступається йому, а за деякими навіть перевершує.

Українцям він обходитиметься дешевше, ніж жителям інших європейських країн

Також лукавлять противники впровадження в Україні системи документообігу європейського зразка, коли кажуть, що в інших країнах виготовленням паспортів займаються виключно державні підприємства. У всіх розвинених країнах генпідрядником виступає держава, а субпідрядником — приватні компанії. Таким чином економляться бюджетні кошти.

Навіщо все це треба Україні й іншим країнам? Перш за все нові паспорти з полікарбонатною сторінкою забезпечать безпеку самих громадян. Оскільки підробити такий паспорт без пошкодження полікарбонату (якісного пластика) неможливо.

Окрім того, в рамках такого проекту створюється система реєстрації й обліку даних, яка дозволяє виключити махінації при видачі документів, спрощує процедуру видачі паспортів і т. ін.

У технології і підприємства консорціуму "ЄДАПС" вже інвестовано близько $100 млн.

Проблема в тому, що супротивники паспортного проекту не усвідомлюють, що від його реалізації виграють усі. Держава поліпшить свій міжнародний імідж і заощадить бюджетні кошти. А громадяни позбавляться від проблем, що часто виникають у них при в"їзді в інші країни через старі закордонні паспорти. Більш того, впровадивши документообіг за європейськими стандартами, Україна наблизиться до цивілізованого світу. Не виключено, що новий закордонний паспорт стане першим кроком до безвізового в"їзду наших громадян на територію Євросоюзу. Не всі вітчизняні політики розуміють це. Їм треба ще усвідомити, що український паспортний проект — це проект здорового глузду, а не політичних спекуляцій.

Зараз ви читаєте новину «Що дасть Україні новий паспортний проект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути