середа, 20 грудня 2006 17:07

Хатки у Слобідці продають за 1200 гривень

Автор: Фото: Інна ПРИСТУПА
  Михайло Татарин (праворуч) із села Слобідка Косівського району Тернопільщини показує дерев’яну хатку, яку зробив на продаж
Михайло Татарин (праворуч) із села Слобідка Косівського району Тернопільщини показує дерев’яну хатку, яку зробив на продаж

"Обійстя Татарина відразу впізнаєте, — показує дорогу селянин. — У нього всьо з дерева. Навіть для внучки зробив хатку".

На подвір"ї 59-річного Михайла Татарина в селі Слобідка Козівського району Тернопільської області, біля цегляного двоповерхового будинку, стоять невеличкі дерев"яні хатки, віз-підставка для квітів і гірка.

— Шкода, що Софійки не застанете, — каже господар, зустрічаючи нас біля воріт. — Онука зараз у дитячому садочку. А як приходить — відразу біжить до своєї шіпчини. Зробив її торік у червні, коли мала народилася. Тиждень майстрував. Спочатку хотів зробити на курячих ніжках, як у казці про Бабу Ягу. Потім передумав — щоби не впала, бува.

Татарин відчиняє дверцята хатинки. Посеред кімнатки завбільшки метр на півтора на столику синя лопатка, відеречко і формочки для піску. Поряд на лавці — лялька з великим бантом.

— Такі хатинки можна для дитсадків робити. По 1200 гривень обійдуться, — розповідає, підраховуючи витрати. — Але мені вийшло трохи танше. Із відходів дерева все дешевше буде.

Сини Татарина, 33-річний Андрій та 28-річний Тарас, теж столяркою займаються — роблять євровікна та двері. Цех і сушарку поставили під будинком.

— У них гени предків, — гордо зауважує Михайло. — Ми столярського роду, дід і батько працювали з деревом. Андрій з податкової інспекції пішов — потягнуло до дерева. Тарас вивчився на економіста, працював у фінансовому управлінні облдержадміністрації, але все кинув і приєднався до брата. А Софійчина шіпчина тепер для них реклама. За нею впізнають нашу хату.

Працювати з деревом чоловік почав ще в дитинстві. Інструменти виготовляє сам.

— За гиблі (рубанок. — "ГПУ") батько навіть похвалив, — каже господар. — А потім мамі бамбетель без жодного цвяха склав. Коли народився Андрій, зробив йому дерев"яну машину — з десяток хлопців у неї вміститися могло.

Тарас приносить миску з жовтими яблуками. Штани в дерев"яній стружці.

— А ще батько на вулиці зробив альтанку, — розповідає син. — Дах гострий, як у гуцулів. Якось сусід дядько Василь п"яний додому йшов, завидів альтанку, шапку скинув і перехрестився. Думав, що то капличка. А ми всередині сидимо, зареготали. То він із переляку аж шапкою до землі луснув! Правда, пити не кинув.

Улітку до Татаринів приїжджали власники бару в Бережанах, купили дерев"яну криницю.

— Хотіли щось оригінальне для бару, от і вподобали, — Михайло мне в руках кашкета. — А декоративну фіру для квітів, яка зараз під хатою стоїть, родичі попросили. Купці з Тернополя іще чотири такі замовили, по 1200 гривень. Хочемо ще станків деревообробних купити — бізнес розвивати.

Зараз ви читаєте новину «Хатки у Слобідці продають за 1200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути