четвер, 26 жовтня 2006 19:23

У дворику на Рейтарській живуть три круки

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Людмила Яскевич біля вольєру з Карлом. У нього на лапах є нарости. Можливо, крук хворіє
Людмила Яскевич біля вольєру з Карлом. У нього на лапах є нарости. Можливо, крук хворіє

У старому дворику на Рейтарській, 9 живуть троє величезних круків. Зазирнути сюди рекомендують приїжджим навіть імениті київські турагентства. Цю екскурсію вони називають незвичною.

— Круки тут уже понад двадцять років, — каже Ярослав Грибанов, 16 років, який живе на Ярославовім Валу.

Школяр часто приходить до клітки, аби підгодувати птахів чіпсами й сухариками.

Птахи перебувають у вольєрі. У меншій частині живе один крук, із кільцем на лапі, у більшій — двоє. Відомо, що ворона, який живе сам, звуть Карлом. У клітках чисто, є дерев"яні перекладини, у тазику — завжди свіжа вода.

— Круки доволі агресивні: підійдеш близько — можуть і дзьобнути, — каже студент КПІ Влад Зінченко, 17 років.

— А ще ми якось почули гул сирени. Перелякалися. Виявилося, що то круки так звуки імітують, — додає 17-річний Кирило Леванюк.

Під час одного з візитів кореспондент "ГПУ" побачила біля вольєра двох турків та двох киян. Іноземці сказали, що ніколи не бачили таких величезних птахів. Просунули їм через клітку хот-дог. Крук забрав американський бутерброд, кинув його в таз із водою, розмочив 8-сантиметровим дзьобом і лише після цього з"їв. Кияни розповіли, що ці птахи приносили їжу й воду пророкові Іллі. І що живуть вони по 400 років і більше.

Якось почули гул сирени. Перелякалися. Виявилося, що то круки так звуки імітують

Про воронів на Рейтарській кружляють легенди. Хто саме доглядає птахів, достеменно невідомо. Одні кажуть, що це роблять охоронці сусіднього підприємства. Інші твердять, що до круків щодня приходять дві школярки. Приносять їм з десяток яєць.

Працівник місцевої фірми "Крона", який представився Володимиром Іллічем, стверджує: за круками доглядають його колеги. У вольєр вдається зайти лише зі швабрами — бо ворони нападають. Чоловік каже, що на Рейтарській птахи з"явилися років 12 тому. Їх завів тут киянин, якого звуть Марком. Приходить сюди раз на два тижні.

— Спочатку круки на нього трохи сердяться, що він давно не заходив. А потім беруть у Марка з рота горіхи й їжу — пам"ятають його з дитинства. Кажуть, Марк їх урятував: птахів не хотіли брати в зоопарк, то він їх поселив тут, — стверджує Володимир Ілліч.

З напису на кільці одного з круків "ГПУ" з"ясувала: всередині 90-х десятеро киян створили "Клуб любителів круків". Чи існує він тепер, невідомо. До клубу увійшов Олександр Власенко — його прізвище вказане на кільці Карла. Чоловік живе в районі станції метро Площа Льва Толстого. Раніше крук жив в Олександровій квартирі. Він його випускав політати містом, і птах повертався. Вольєр, мабуть, і належить "Клубу любителів круків", але вони це приховують.

В Українському товаристві охорони птахів про воронів на Рейтарській довідалися від "ГПУ". Разом із Людмилою Яскевич, 40 років, координатором з розвитку УТОПу, ми приїхали до вольєра вдруге.

— Птахи не старі, — каже пані Людмила, — бо в них ще немає борідки.

Зазначає, що круки "в хорошій формі", про що свідчить їхнє блискуче пір"я. Крила у птахів не підрізані. Насторожило Людмилу Яскевич те, що Карл наче кульгає. У нього на лапах вона побачила нарости. Можливо, крук хворіє.

— Місце для вольєра вдале і затишне. Звичайно, взимку птахам тут не дуже комфортно, але клітка захищена від вітру. Крук — птах витривалий, зима йому не страшна, — каже Людмила Яскевич.

Працівники "Крони" кажуть, що в найлютіші морози круки жили на вулиці.

У природі ці птахи живуть у лісах, харчуються дрібними гризунами і мертвеччиною. Живуть не більше 50 років.

Зараз ви читаєте новину «У дворику на Рейтарській живуть три круки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути