Ексклюзиви
четвер, 26 жовтня 2006 18:49

Копач бурштину має до 600 доларів за зміну

Автор: фото: ЦГЗ УМВС у Рівненській області
  Бригада старателів, затримана міліцією 19 червня цього року під селищем Клесів Сарненського району на Рівненщині. Зліва видно двигун мотопомпи. На задньому плані — яма з водою, з якої виловлювали бурштин
Бригада старателів, затримана міліцією 19 червня цього року під селищем Клесів Сарненського району на Рівненщині. Зліва видно двигун мотопомпи. На задньому плані — яма з водою, з якої виловлювали бурштин

За добу на Рівненщині затримали 20 старателів, які нелегально добували бурштин. Операція Внутрішніх військ МВС та загонів УБОЗу проходила одночасно в трьох районах області — Володимирецькому, Дубровицькому та Сарненському.

Найбільша спецгрупа з 30 міліціонерів поїхала в селище Клесів Сарненського району, де живуть близько 6,5 тис. осіб. Місцеві ліси називають українським бурштиновим Клондайком — за ніч нелегальний старатель тут накопує цілий статок.

— Уночі 13 жовтня внутрішні війська вели наші провідники, які добре знають місцевість, — розповідає начальник управління боротьби з організованою злочинністю у Рівненській області Василь Коваль, 48 років. — Ішли довго, "ланцюжком", по пояс у холодній воді. О п"ятій ранку в Клесові зайняли позицію на ділянці "Азалія". Під ранок оточили шістьох старателів. Чотирьох затримали відразу, двоє кинулися тікати, але їх упіймали.

Мисливців за бурштином затримують мало не щотижня. З початку року прокуратура області проти нелегальних копачів порушила 36 кримінальних справ. Двадцять уже передали до суду. Двом особам присудили по 510 грн штрафу, решта розкаялися — і їх відпустили додому. Як правило, ловлять одних і тих же.

Років десять тому старателі добували янтар, копаючи великі ями по 7–8 м завглибшки. Тепер бурштин вимивають мотопомпами. Триколісний мотоцикл — незмінний транспорт копачів. На ньому замість коляски-люльки старателі встановлюють мотопомпу, складену з двигуна від "фольксваґена" й пожежних рукавів. Коштує все це знаряддя $1,5–2 тис.

— У підпільній бригаді працює не менше чотирьох–шести чоловік, — каже селищний голова Клесова Василь Шіпко, 49 років, тримаючи в руках жовтий камінець бурштину. — Двоє переносять мотопомпу від ями до ями. Інші виловлюють бурштин підсаками, промивають його, а також стоять на варті з раціями та біноклями.

Усе зароблене вночі — вдень спускають у барах

Старателі ретельно обирають місця. Як правило, приїжджають на вже розвідані геологами ділянки. Не гребують і діючими родовищами. Найулюбленіші ділянки — "Азалія", "Крючкова березина" й "Мохи". На ділянці "Пугач" видобуває промисловий бурштин державне підприємство "Бурштинові копалини". У вагончиках біля копальні постійно вартують міліціонери — охороняють бурштиновий кар"єр і спецтехніку.

Нелегальні добувачі опускають пожежні рукави помпи у канал із водою або ставок. Воду під сильним тиском подають у яму під землю — нагору струмінь викидає пісок і шматки бурштину. На поверхні його й виловлюють.

Камінь збувають місцевим чи іноземним перекупникам, переважно полякам і прибалтам.

— Трапляється і рідкісний чорний янтар, — каже Василь Шіпко, який колись працював на місцевому бурштиновому підприємстві. — Навіть школяр може піти до лісу і назбирати тієї смоли. Заробить 40 доларів у день. Бригада професійних старателів, звісно, більше — тисячу–три доларів за ніч, якщо пощастить (на кожного добувача по $200–600 за зміну. — "ГПУ"). Два роки тому якісь хлопці намили за ніч на 28 тисяч "зелених".

По селищу ходять чутки, що цього року якась бригада старателів за ніч намила бурштину на $120 тисяч.

Стоїмо на околиці селища. Усе поле в купах глини та вирвах, затоплених водою. Ще кілька тижнів тому тут був город.

Мотопомпи завдають багато шкоди селянам. Вода вимиває родючий шар ґрунту, і земля стає безплідною. У лісі на розкопаній ділянці дерева гниють, доки їх не зріжуть. Якщо бригада миє бурштин біля городів, обійстя клесівців затоплює водою по коліна.

— Бачите мішки з піском біля бетонної труби? Це старателі загатили меліоративний канал, щоби звідси качати воду, — зауважує начальник районного відділення МНС Володимир Шевчук, 50 років. — Вони заплатять якійсь бабці 500 доларів за город, а потім їй хату підтопить, бо воді ніде подітися.

— У мене в хаті стіни та опори гниють, фундамент просів. Іще трохи — та й по хаті, — плаче 64-річна Марія Кравчук.

Жінка мешкає в дерев"яному будинку на вулиці Маші Демидової. Ця частина Клесова найбільше страждає від повеней.

— Молодь шукає легких заробітків, не думає про майбутнє, — зітхає Василь Шіпко. — Усе зароблене вночі вдень спускають у барах. Учитися не хочуть. Промисел небезпечний і для самих старателів. Після кількагодинного перебування в холодній воді у багатьох віднімає ноги, розбиває параліч. Двадцятирічні хлопці часто скаржаться на гострий ревматизм.

Бурштин із комахами оцінюють поштучно

Бурштин — це закам"яніла смола давніх хвойних дерев. Дорогоцінний мінерал має 250 різновидів. Його колір залежить від домішок, які сплавилися зі смолою приблизно 40 млн років тому.
Добувають бурштин у Сарненському, Володимирецькому та Дубровицькому районах Рівненської області. Бригада старателів може намити за день від 100 г до 2,5 кг бурштину. Але трапляється, що й до 10 кг. Для порівняння: державне підприємство "Бурштинові копалини" за день видобуває 12–20 кг бурштину.
Найдешевше коштують бурштинові уламки, з яких викладають картини, — $5–10/кг. Більші камінчики, по 100–200 г, продають по $150–200/кг. Бурштин першого сорту вагою 250–500 г коштує в середньому $300–400/кг.
Камені більшого розміру або з включеннями (комахами й т.ін.) оцінюють поштучно. Ціна залежить від попиту. Навесні за кілограм бурштину в Клесові пропонували до $600.

Зараз ви читаєте новину «Копач бурштину має до 600 доларів за зміну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути