Ексклюзиви
понеділок, 23 жовтня 2006 18:04

Знову згорів секонд-хенд

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Знищена вогнем площадка секонд-хенду на Деміївці. Дотепер пожеж на ринку не було ніколи
Знищена вогнем площадка секонд-хенду на Деміївці. Дотепер пожеж на ринку не було ніколи

У неділю уночі на території Деміївського ринку (поблизу Центрального автовокзалу, що на Московській площі) згорів місцевий ринок секонд-хенду. За інформацією рятувальників, вогнем знищено величезну територію — 50х80 м.

У неділю зранку до Деміївського ринку з"їхалися керівники районного та міського рівнів. Подивитися на згарище приїжджав заступник начальника міського управління МНС Ігор Петриченко, був також перший заступник голови Голосіївської РДА Олександр Незнал. О першій половині дня до згорілого ринку секонд-хенду пройти було неможливо: на паркан ринку уздовж проспекту 40-річчя Жовтня натягнули чорну клейонку. А входи із розташованих поруч продовольчого та речового ринків перекрили залізними конструкціями та дошками. У ворота пропускали лише вантажівки "Київавтодору". Робітники скидали до них погорілий мотлох та зрізані металеві конструкції.

Кияни, які прийшли зранку на ринок, розмовляли лише про пожежу.

У документах орендарем ринку секонд-хенду вказаний киянин Скрипник С.М., один із засновників ТОВ "Манхеттен". Зустрітися з керівництвом цієї фірми "ГПУ" не вдалося: їхній офіс на проспекті 40-річчя Жовтня, 30 був зачинений. Охоронець, не відчиняючи дверей, сказав: керівництву зараз не до спілкування з пресою.

— Це точно був підпал, — запевняють "ГПУ" пожежні з рятувальної частини N8. — Докази забрала лабораторія, зараз перевіряє.

У черговій частині Голосіївської міліції кажуть: справою займається оперативно-слідча група. Про причину пожежі говоритимуть, отримавши результати з лабораторії.

На Деміївці розповідають, що місцевий ринок секонд-хенду "тримав" представник мусульманської меншини. Кореспондентові "ГПУ" не вдалося зустрітися з цим чоловіком. Працівники адміністрації Деміївського ринку кажуть "не на диктофон": у місті триває невидимий для ока киян перерозподіл ринку секонд-хенду. Натякають, що пожежі протягом місяця відразу на двох таких ринках (Шулявка та Деміївка) не можуть бути звичайним збігом обставин.

Приблизна сума збитків від пожежі на Деміївському становить 250 тис. доларів

У тому, що ринок на Деміївці підпалили, не сумнівається й власник згорілого місяць тому ринку секонд-хенду на Шулявці. "ГПУ" він представився як Алі Мухамед, 40 років.

— Я вже зранку був на Деміївському ринку, бо він належить моїм родичам, — каже пан Алі. — Ми знаємо точно, що це підпал. Але довести цього не зможемо, як і тут, на Шулявці.

Алі Мухамед перерахував останні пожежі секонд-хендів у Києві. Минулого року, розповідає він, горіли склади привезеного із зарубіжжя уціненого товару на вулиці Радищева. Чотири місяці тому згоріла торговельна площадка з секонд-хендом, розташована на борщагівському ринку "Дніпро". Місяць тому — Шулявка. Позавчора — Деміївка.

Алі Мухамед каже, що ринки на Шулявці та Деміївці цілодобово охоронялися. Шулявський ринок підпалили, кинувши запалювальну суміш із мосту. Про Деміївський зауважує: пожежа там почалася в двох місцях одночасно. Припускає, що приблизна сума збитків від пожежі на Деміївському становить $250 тис. Втрати від пожежі на Шулявці оцінює в $1 млн.

Висловлювати власні версії про організаторів підпалів власник Шулявського секонд-хенду не схотів.

Чутки про перерозподіл цього ринку коментує так:

— Ніхто не може влаштувати цей бізнес так, як ми, мусульмани. Ані росіяни, ані чорношкірі. Українці можуть взяти землю в оренду, ринок розбудувати, але родичі та зв"язки по всій Європі є лише в нас. Тому не може бути й мови, що власниками ринків секонд-хенду може бути хтось, окрім арабів.

Про прибутковість цього бізнесу Алі Мухамед каже коротко: "дуже прибутковий". За єдиної умови, якщо торгують товаром із перших рук, а не від перекупників.

Може, тому поблизу шулявського мосту зараз поставили кілька нових павільйонів із потриманим одягом. І встановлюють намети.

Алі Мухамед розповідає, що мусульманська діаспора має в Києві ще два власних великих ринки секонд-хенду: біля станцій метро Лісова та Героїв Дніпра.

Експерти визнали — Шулявку підпалили

Експертиза, проведена на Шулявському ринку секонд-хенду після його пожежі, підтвердила: причиною виникнення вогню був підпал.
Про це "ГПУ" повідомили в головному управлінні МНС Києва. Матеріали експертизи передали до міліції.
— А результати експертизи причин пожежі на Деміївському ми повідомимо через десять днів. Такі в нас норми, — каже "ГПУ" Олександр Музиченко, 43 роки, начальник прес-служби МНС Києва.

Зараз ви читаєте новину «Знову згорів секонд-хенд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути