середа, 06 вересня 2006 15:06

Греції повернули фрагмент Парфенону

Німеччина повернула Греції фрагмент храму Парфенон, збудованого в античних Афінах у V столітті до н.е. Університет Гейдельберга став першою європейською організацією, яка передала грекам незаконно вивезений колись античний шедевр.

Нині в Греції облаштовують новий музей Акрополя, священної частини античних Афін. Греки намагаються повернути на батьківщину фрагменти античних архітектурних споруд, зокрема Парфенону, розкидані по музеях різних країн Європи.

Лорд Елгін розпорядився вирубати з Парфенону низку скульптур

Акрополь за дві з половиною тисячі років не раз руйнували і грабували — перси, франки, хрестоносці. 1456 року Афіни захопили турки. За чотири сторіччя їх володарювання Парфенон руйнували кілька разів.

Але найбільшої шкоди храму завдали 1802-го. Тоді посол Великої Британії лорд Елгін розпорядився вирубати з Парфенону низку скульптур і барельєфів. Далі таємно вивіз їх до Англії. Згодом уряд Великої Британії визнав дії лорда Елгіна законними. Дуже багато фрагментів Парфенону досі зберігаються в музеях Туманного Альбіону. Країна не поспішає передавати їх Греції.

Скеля Акрополя є найбільшою архітектурною пам"яткою Греції. Тут стародавні елліни будували основні культові споруди. Головним храмом був Парфенон, побудований на честь богині Афіни.

Зараз ви читаєте новину «Греції повернули фрагмент Парфенону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути