середа, 16 серпня 2006 19:11

На Волині вродили величезні боровики

Автор: фото: Валерій МЕЛЬНИК
  Студентка-четвертокурсниця Волинського університету лучанка Олександра Драченко минулого тижня знайшла у Маневицькому районі Волині 30-сантиметрового боровика вагою 600 грамів
Студентка-четвертокурсниця Волинського університету лучанка Олександра Драченко минулого тижня знайшла у Маневицькому районі Волині 30-сантиметрового боровика вагою 600 грамів

Знайомого столяра, а нині ще й пенсіонера-грибника, 65-річного Петра Нечипорука з райцентру Маневичі на Волині я зустрів на луцькому авторинку. Той щонеділі приїздить, щоби придивитися собі старого "жигуля". Гроші на авто хоче заробити на грибах, які цьогоріч вродили дуже рясно.

— Хочеш побачити море грибів-мутантів? Бери щось погризти і підемо на цілий день у ліс, — поспіхом буркоче під ніс пенсіонер.

Уже за два дні під обід крокуємо узліссям неподалік Маневичів. Дід Петро — у "позиченому" на пилорамі комбінезоні. Поверх нього штормовка, та ще грузинський кашкет і стоптані черевики. У руках — по 10-літровому емальованому відрі. Кишені відтягують бутерброди, піонерський компас і розкладний ніж.

У лісі чути перегук інших грибників. Де-не-де під ялинами сховані їхні облізлі велосипеди "Україна". Підходимо до бабці, яка навпочіпки під сосною вичищає ножем червиві боровики. Шапка найменшого гриба — розміром з тарілку. Ніжка — 20 см.

— Білих штук сорок і кошик польських, синяків по-нашому. Як коні вимахали! Онде вчора Неля Коробко з Городка 120 боровиків зрізала. Бреше, що найбільший на півкіло потягнув, — розказує, прицмокуючи, 68-річна Оксана Братюк.

Рекордом цьогорічного врожаю є білий гриб, знайдений лучанином Миколою Пилипчуком біля селища Цумань Ківерцівського району: 38 см завдовжки, вагою 470 грамів. Місцеві газети писали, що з нього приготували 5-літровий баняк грибної підливи. А загалом боровики-гіганти в середньому тягнуть на 300 грамів. Найрясніше вони вродили в Камінь-Каширському, Рожищенському, Маневицькому, Ратнівському, Ковельському, Ківерцівському районах. Тамтешні грибники продають гігантів по 20 грн за кіло.

Ріст грибів спричинений минулорічним неврожаєм

— Гриби можна здати заготівельникам з місцевої фірми "Еко-тек". Ті платять чотири гривні за кіло. А можна йти до автотраси і продати їх якомусь шоферу, — Петро попутно розгрібає черевиком сухий мох і торішню хвою.

Нарешті натрапили на грибну "жилу". Під товстою сосною визирає сім великих боровиків. Ніжки — червиві, поїджені мурахами, шапки посічені кігтями, мабуть білок, і дзьобами птахів.

— Що більший гриб, то швидше попадає комусь на зуб, — каже дід Петро, простягаючи мені бутерброд із сальтисоном.

Згодом я розмовляв з асистентом кафедри ботаніки та мікробіології біологічного факультету Волинського держуніверситету 34-річним Андрієм Толочком. Він припускає, що ріст грибів спричинений минулорічним неврожаєм. Грибниці півтора року відпочивали, набиралися соків і тепер "вистрілюють" гігантами. Додалися й кількаденні зливи після тривалої посухи, які прискорюють ріст. Науковець переконує, що жодної мутації боровиків немає. Гриби цілком здорові і придатні до їжі.

Надвечір з повними відрами синяків, моховиків і маслюків виходимо на автотрасу Маневичі — Луцьк. На узбіччі вже стоять грибники. Пропонують водіям на продаж відерце боровиків по 20 грн, синяків — по 10, маслюків — по 4 грн.

— Немає торгу. Треба їхати в Луцьк на базар. Або сушити гриби і везти в Одесу, — навприсядки викладає поверх повного відерця 30-сантиметровий білий гриб мешканець села Новостав 14-річний Іван Крищук.

Виявляється, селяни возять до Одеси цілі "намиста" з нанизаними на капронову нитку сушеними боровиками. Продають їх на Привозі й оптовому ринку "Сьомий кілометр". Просять за 200-грамову в"язку 70 гривень.

— Можна заробити по тисячі рублів на кожного, — хлопець спинається на ноги і біжить із відерцем до зупиненого легковика пропонувати гриби.

Зараз ви читаєте новину «На Волині вродили величезні боровики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути