четвер, 03 серпня 2006 18:26

Вийшов на балкон —і опинився в лікарні

Автор: фото: Роман ЖИЖАРА
  Іван Попов показує на балкон третього поверху, з якого випав Василь Ліхванчук
Іван Попов показує на балкон третього поверху, з якого випав Василь Ліхванчук

Мешканець міста Ковеля на Волині 38-річний Василь Ліхванчук випав разом з перилами з балкона найманої квартири на третьому поверсі. Чоловік залишився живий. Однак і досі у клініці — заліковує зламані кістки і струс мозку.

Однокімнатну квартиру Василь винаймає у триповерхівці на вулиці Незалежності в центрі Ковеля. Живе одинаком, працює на будівництві. Два тижні тому в доброму гуморі заскочив додому на обід. Поставив гріти борщ на плиту. І вирішив перепочити на канапі.

— Побачив, що на ліжку лежить мокра футболка. Вранці її виправ, але забув вивісити, щоб сохла. Вийшов на балкон і сперся на перила. Незчувся, як полетів униз разом з огорожею. Прийшов до тями аж у лікарні, — пригадує Василь.

Зараз він у Ковельській центральній районній лікарні. Лежить у гіпсі. Йому важко говорити, бо добряче забив грудну клітку. Радіє, що вже може сидіти, бо досі був прикутий до ліжка. Хворого оглядає черговий лікар.

— У нього переламані кістки правого стегна, тазу, правого передпліччя, закрита черепно-мозкова травма, забій органів грудної клітки і нирок, — підтверджує діагноз лікар-травматолог Микола Шабанов, 39 років.

Медсестра просить залишити у спокої Василя, щоб поставити йому крапельницю.

— Ви ліпше подивіться на розвалені балкони в моєму будинку. Все стане зрозумілим, — Василь пише на клаптику паперу свою адресу.

Стою на подвір"ї біля пошарпаного триповерхового будинку хрущовських часів. На лаві під кленом сидить дідусь. Під рукою шахова дошка. Пропонує зіграти партійку "на інтерес".

Якби платили вчасно, може, такого не cталося б

— Напишіть, що кожен другий балкон у нашому будинку смертельно небезпечний. Он мій сусід Вася упав разом з перилами прямо мені під ноги. Йому ще повезло. Бо в районі Ковель-2, кажуть, жінку паралізувало після такого ж падіння, — розкладає фігури на шаховій дошці 72-річний Іван Попов.

Віддаю зраділому дідові гривню за програну шахову партію і прямую до під"їзду, де квартира Василя. На дошці оголошень наклеєне попередження ЖЕКу: "Просимо тимчасово не виходити на аварійні балкони і лоджії до поточних ремонтів". Виявляється, подібні застороги вивішені у майже ста багатоповерхівках Ковеля. Більше того, власникам квартир з особливо потрісканими балконами комунальники вручали письмове попередження особисто під розписку. Загалом жеківці заборонили користуватися 440 балконами в житлових будинках, які потребують негайного ремонту.

— На Незалежності, 140, де у дванадцятій квартирі стався обвал, ми вже ремонтуємо десять аварійних балконів. Але хочу сказати, що городяни самі винні. Бо встановлюють на балконах саморобні пристрої для сушіння білизни. Це забороняється, бо через зайве навантаження можуть обірватися захисні решітки на балконах. Окрім цього, населення заборгувало нам 300 тисяч гривень комунальних платежів. Якби платили вчасно, може, такого не сталося б, — розповів у своєму кабінеті начальник ремонтно-житлової дільниці N3 Микола Мартинюк, 54 роки.

У мерії відмовилися коментувати випадок на вулиці Незалежності. Мовляв, у всьому винен тамтешній ЖЕК. Бо гроші для ремонтів справно надходять на його рахунки. Щоправда, чиновники визнають: коштів справді не вистачає через комунальну заборгованість городян. Тому неможливо зробити терміновий ремонт усіх 440 аварійних балконів і лоджій.

— Новий мер Сергій Кошарук уже нагадував на апаратних нарадах про балкони. Однак, щоб виправити помилки попередників, потрібен час, — пояснюють у міському відділі комунального господарства.

На автовокзал прямую повз висотки у центрі Ковеля. Чимало балконів світять оголеною арматурою. Пішоходи з острахом поглядають угору, бо шматки бетону час від часу осипаються з балконів на тротуар.

— Коли ховаєшся від дощу під балконами, вважай, ризикуєш не менше, ніж від блискавки, — жаліється випадковий пішохід.

Задерши голову, помічаю чоловіка на балконі. Той завбачливо стоїть на порозі, далі не йде. Курить.

— Побережись! — гукає і жбурляє вниз незагашений недопалок.

Зараз ви читаєте новину «Вийшов на балкон —і опинився в лікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути