Ексклюзиви
четвер, 11 травня 2006 17:44

"До нас приходив Лакшмі Міталл"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Брахман Ачьюта вирішив, що Бог є, коли почув музику Баха
Брахман Ачьюта вирішив, що Бог є, коли почув музику Баха

Артема Чумаченка, 44 роки, кличуть Ачьюта Прія дас. Його ім"я означає "слуга того, хто дорогий непогрішному Господові". Брахман Ачьюта — головний кришнаїт України.

Він чекає нас на порозі двоповерхового цегляного будинку на Куренівці в Києві.

— Вибачте, але тут нам доведеться роззутися, — попереджає перед масивними дерев"яним дверима. Це — духовна академія свідомості Кришни.

У храмі світло й пахне ефірними оліями. Метрові статуї богів прикрашені вінками з багряних квітів.

Ачьюта сідає на шерстяний килимок у позі лотоса.

— Мої батьки були інженерами, членами Компартії, а я комсомольцем, — усміхається самими ямочками. — 1987 року отримав свячення. Поклявся не їсти м"яса, риби, яєць. Ми навіть чай і каву не п"ємо.

Як до вашого вибору поставилися рідні?

— Мати і сестра боялися, щоб не сів у тюрму, — каже трохи відсторонено. — Коли я був піонером, пам"ятаю, казали, що баптисти їдять дітей — жах! — заокруглює очі Ачьюта. — Про кришнаїтів теж усіляке говорили.

Ваші батьки були атеїстами?

— Вони були комуністами, бабусі й дідусі теж. Дід взагалі був заступником голови міськвиконкому, головою колгоспу. Тож мене навіть не хрестили. Вперше, що Бог є, я вирішив, коли слухав музику Баха.

Йогою займаєтеся?

— Хатха-йогою, — уточнює. — Щодня по 15–20 хвилин, для підтримки здоров"я. Багато людей кажуть мені, що це — аскетичне життя. Насправді людина, відчуваючи вищу радість, втрачає смак до нижчих насолод.

Любов між чоловіком і жінкою теж нижче почуття?

— Плотське кохання швидко закінчується: як тільки партнер незадоволений. Любов — це коли ми слугуємо об"єктові кохання, не претендуючи на взаємність.

У вас була дружина?

— У мене є дружина! — вигукує Ачьюта здивовано. — А ще дочка і восьмимісячна онука. Із жінкою познайомилися в технікумі — вона теж була художницею. І не розлучаємося з нею вже 26 років. Її духовне ім"я Тунґавідія — "та, котра володіє особливим знанням". А в миру звуть Таня. Донька Олександра теж має духовне ім"я — Маніманджарі.

Ви — вегетаріанець. Хіба це корисно для здоров"я?

— Різниця в тім, що білки ви отримуєте не з м"яса, а з сиру, молока, кефіру, сметани. Готуємо їжу на основі зернових, овочів, фруктів, горіхів. Моя улюблена страва — тушковані овочі та рис.

Як зазвичай проходить ваш день?

— Може, трохи нестандартно, — піднімає брови. — Щодня прокидаюся о пів на четверту. Зранку омиваюся, потім одягаюся в чисте. Синтетичний і шовковий одяг ми носимо тільки 24 години. Потім одразу перемо, аби не брати багаж старих вражень. У туалеті одяг теж оскверняється.

У храмі відкривають вікно, стає прохолодніше. Ачьюта накидає на плечі шерстяний шарф із дрібними китицями.

У туалеті одяг оскверняється

— Шерсть створена самим Богом, щоб залишатися чистою, адже це волосяний покров, — торкається свого шалика. — Тому її перемо рідше. О 4.30 у нас перша служба, — веде далі. — Потім друга, тоді — лекція. О дев"ятій снідаємо. Потім я проповідую, читаю духовну літературу.

А художню?..

— Раніше багато читав. А тепер мені це не цікаво, — останні слова замислено повторює кілька разів.

Про відомих прихожан розповідати відмовився.

— Називати їхні прізвища все одно, що рекламувати свій товар, використовуючи їхні імена без згоди, — відповів твердо. — Можу сказати лише про одну людину. До нас приходив Лакшмі Міталл.

Власник "Криворіжсталі"?

Брахман жваво киває.

— Перш ніж купити "Криворіжсталь", він приходив молитися. До нас приходить багато індійців: ми влаштовуємо їм весілля, похорони.

Колись за те, що ви — кришнаїт, могли й посадити...

— Я не сидів, але перетинався зі співробітниками КДБ. Стежили, обшукували, викликали в прокуратуру, на допити. Лише при Горбачові стало легше.

Ачьюта вмовкає.

Важко згадувати? — запитую.

— Та не в цьому річ, — відмахується. — Одну нашу вагітну віруючу посадили до в"язниці. Дитину вона народила там. Немовля відразу померло.

А 1989-го у групі радянських кришнаїтів я поїхав до Індії, — продовжує згодом. — Ми зустрілися з Радживом Ганді (син Індіри Ганді, з 1984 по 1991 прем"єр-міністр Індії. — "ГПУ"). Він прийняв нас у своїй резиденції в Делі.

Відтоді Ачьюта їздить до Індії уже 17 років поспіль. Гінді український брахман не знає. Але каже, що йому вистачає англійської.

Вас в Індії не грабували?

— Гроші і документи я завжди ношу на поясі, — хитро усміхається. — Бо наш вокзал — рай, у порівнянні з індійським.

А у вільний від справ час брахман допомагає дочці доглядати за онукою.

1962 — народився в Ізмаїлі Одеської області
1977 — вступив до художньо-промислового технікуму
1981 — одружився з Тетяною
1982 — забрали до армії, малював там наочну агітацію
1983 — народилася донька Олександра
1987 — отримав свячення

Зараз ви читаєте новину «"До нас приходив Лакшмі Міталл"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути