понеділок, 20 лютого 2006 18:45

Принцеса Марія народилася на Тернопільщині

Автор: фото: Борис МАШЛЯНКА
  Принцеса Марія в кабінеті заступника голови Тернопільської ОДА Анатолія Вухруща
Принцеса Марія в кабінеті заступника голови Тернопільської ОДА Анатолія Вухруща

У Тернопільському готелі "Тернопіль" зупинилася принцеса Марія Саксонська фон Альтенбург, герцогиня Саксонії, графиня Прашма, баронеса Бількау. Ця жінка — українка. Вона народилася на Галичині, але 28 років тому виїхала до Німеччини й там одружилася зі знатним чоловіком.

"ГПУ" стало відомо, що після виїзду з України Марія фотографувалася для реклами автомобілів компанії "Даймлер-Бенц" ("Мерседес"). Ці знімки сподобалися принцу Саксонському фон Альтенбург. Німець надіслав українці буклет із тими фотографіями і своїм підписом. За деякий час фон Альтенбург і Марія зустрілися. Згодом принц запропонував Марії вийти за нього заміж.

Марія — дипломований економіст. Живе переважно в Штудгарті. Професійно веде підбір висококласних фахівців для великих компаній. Крім того, як це заведено в аристократичних сім"ях, займається благодійницькою діяльністю.

В Україні й на Тернопільщині Марія буває часто. Іноді разом з нею прилітають чоловік — принц Саксонський фон Альтенбург — і дві доньки-студентки. Дівчата навіть трохи розмовляють по-українськи.

Принцеса збирається купити якусь занедбану будівлю чи невеличкий маєток

Марія не афішує своїх приїздів в Україну.

— В аристократичних колах на Заході скромність дуже цінується, — каже жінка.

У великій таємниці принцеса тримає інформацію про місце свого народження. Не хоче, щоб "допікали" родині на Тернопільщині. Так само небалакуча щодо свого побуту в Німеччині. Мовляв, її сім"я до багатіїв не належить і замків не має. Одягається пані Марія вишукано, але так, щоб не привертати надмірної уваги. На платті завжди якась одна особлива "дрібничка" — брошка або квітка. На голові — капелюшок. Нерідко навіть в холод ходить із непокритою головою. Щоправда, в шубі з натурального хутра.

НИНІ Марія оселилася у відомому, проте не найпрестижнішому готелі "Тернопіль".

Рівень побуту в ньому, на думку принцеси, значно відстає від західноєвропейського, що їй не дуже подобається. Часом принцеса виходить гуляти в місто, купує щось у магазинах, переважно супермаркетах, спілкується з людьми гарною українською мовою. Всі до неї звертаються по-простому, як це звично у Тернополі: "Пані Маріє".

Принцеса Марія піклується заснуванням на Тернопільщині притулку для дітей-сиріт сімейного типу. Для нього вона збирається купити якусь занедбану будівлю, навіть історичну, чи невеличкий маєток. Керівництво Тернопільської облдержадміністрації обіцяє допомогти цьому проектові.

Минулого літа принцеса Марія вже опікувалася дитячим будинком у селі Петрикові під Тернополем. У Німеччині вона знайшла спонсора, за кошти якого у дитбудинку вже відремонтували їдальню і готують проект нового перекриття даху.

Аналогічно принцеса діятиме і з новим проектом. Вона вже оглянула запропоновані обласною владою будівлі в Бережанському, Кременецькому і Теребовлянському районах. Яку з них вибрати, вирішуватиме, повернувшись до Німеччини.

Пані Марія хоче відкрити дитбудинок, де було б п"ять-сім сімей, в яких прийомні батьки виховували б 40–50 дітей-сиріт.





Відомі вихідці з Тернопільщини

письменники

    Роман Лубківський,

    Степан Сапеляк,

    Євген Дудар

музиканти

    Василь Жданкін,

    Віктор Морозов

диригент

    Анатолій Кушніренко

художник

    Іван Марчук

шахіст

    Василь Іванчук

Рід залишився без замків

Рід фон Альтенбург веде початок від VІ ст., коли в Німеччині ще існували князівства. У новітній час, починаючи з 1918 року, ці аристократи втратили свої правлячі позиції. А згодом свої замки і палаци добровільно передали державі.

Зараз ви читаєте новину «Принцеса Марія народилася на Тернопільщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути