Ексклюзиви
субота, 08 листопада 2008 13:46

В центрі Києва знайшли стародавнє озеро (ФОТО)

Біля станції метро "Тараса Шевченка" завершилися розкопки особливої історичної важливості.

Прокопуючи 200-річний шар сміттєвого звалища на місці зруйнованого заводу по вулиці Межигірська, 85, археологи знайшли дно озера, а під ним - сліди стародавнього міста. Схоже, північна межа старовинного Києва нарешті позначається - адже досі учені не могли довідатися про неї з літописів.

Археологічні розкопки на Межигірській стали можливі лише цього літа. Серед білого дня тут з шумом і хмарою пилу знесли завод "Керамперліт". На місці вікової цегляної будівлі мають намір побудувати 24-поверховий офісний центр.

Перш ніж будівельники зайнялися фундаментом, археологи вивчили ґрунт. "Схоже, саме в цій частині Подолу на кордоні з Оболонню почало зароджуватися життя Києва", - стверджує керівник археологічної експедиції Дмитро Шевченко.

За словами керівника археологічної експедиції, спочатку археологи побачили шар сміття метрів у вісім (місце служило звалищем два століття поспіль!). Услід за сміттям знайшли дно стародавнього озера, позначеного на картах XIX століття. Озеро називали по-різному: Чорним, Чернець, Монах. Здавалося, нижче за озерне дно нічого бути не може. Але ні! Прокопали ще на метр і далі, в підошві колишнього водоймища, виявили сліди чорного гумусу, що зберігає сліди людської життєдіяльності.

Там виявилися огорожі (межові кілочки), дорога, потоптана людьми і тваринами, колії від возів, що прокотилися. Вона вела від Оболоні у бік Верхнього та Нижнього валу.

"Передбачається, що територія на Межигірській в певний момент (швидше за все, в пізнє середньовіччя) була освоєна. Тобто там ліси не шуміли. У сусідній траншеї ми знайшли цікаві споруди. Вочевидь, не житлові. Ймовірно, це була пристань або крепи, що зміцнювали схил, - резюмують археологи.

Внизу яру знайшли дерев"яну споруду і дорогу, яку раніше активно використовували.

Учені наблизилися до розгадки, де ж знаходиться "київське столпіє", яке вважається північною межею "матері міст руських". Столпіє - свого роду частокіл, зміцнення з відповідною інфраструктурою (баштами, вежами) - тягнулося від Дніпра до гори Кисельовки.

"Після розкопок на Межигірській ми приходимо до висновку, що, швидше за все, північна стіна староруської столиці була в районі вулиць Юрковської, Оболонської або Щекавицької. На сьогоднішній день Межигірська, 85 на археологічній карті Києва вважається найпівнічнішою точкою стародавньої столиці", - підсумував Дмитро Шевченко, повідомляє ForUm.

Зараз ви читаєте новину «В центрі Києва знайшли стародавнє озеро (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути