Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2008 19:10

Через закоханих Парковий міст поважчав майже на півтонни

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Дівчата розглядають навісні замки, начеплені на перила Паркового мосту, що на Печерську
Дівчата розглядають навісні замки, начеплені на перила Паркового мосту, що на Печерську

— О, дивися, це мій замок. Я вішав його зі своєю колишньою, — Кирило Табачук, 19 років, показує дівчині два невеликі замки на поручнях Паркового мосту. — Їх тут навішали стільки, що він скоро впаде, — сміється хлопець. Насуплена дівчина відтягує Кирила, пара йде далі.

Молодь ще називає 30-метровий міст у Хрещатому парку, що біля Європейської площі "Мостом закоханих". Кілька років тому пари почали вішати на перила замки, які символізують вірність у коханні. Навесні 2007 року їх було 39. За два роки кількість збільшилася. За підрахунками "ГПУ", на нині майже 1800 замків різної величини й ваги. Міст через них поважчав на 450 кг.

— Не переживайте, він не впаде. Думаю, якщо на мосту щільно поставити закоханих і кожному дати в руку по замку, та ще й у кишеню покласти, то він усе одно витримає, — пояснює архітектор Георгій Духовичний, 54 роки.

За його словами, замки на поручнях Паркового мають екзотичний вигляд. Гарно чи негарно, архітектор казати не хоче. Називає традицію вішати замки — "милым дурачеством влюбленных".

— Але це ж краще, аніж малювати графіті на пам"ятниках архітектури, — додає.

Окрім перил, замки вішають і на ліхтарях уздовж мосту. Одні мініатюрні, не більші за ягоду, інші важать по 100 г. Є й великі — амбарні, кілограмові. Більшість звичайних, однак трапляються й кодові. Майже на всіх виведені імена закоханих, написи, на кшталт "Таня + Ігор". Але є й такі: "Ми разом вже 20 років. Станіслав та Ірина". Подекуди замки висять, як кетяги, по 20–30. Що роблять із ключами — невідомо. Найімовірніше, кидають у хащі внизу. За схожою традицією, на Великій Китайській стіні закохані чіпляють на перила ще й резинки для волосся, кольорові стрічки, панчохи, ланцюжки, браслети, трапляються і презервативи.

— Я не вішала б — це вже перетворилося на банальність. Але людям таке подобається. От замок із написом від 15 липня. Певно, модниця повісила, бо він гламурний, рожевий зі стразами, — каже Ірина Старченко, 30 років.

Парковий має п"ять назв

Міст звели 1912 року за проектом професора Євгена Патона. Він з"єднав теперішні Міський сад і Хрещатий парк. 1910-го, за два роки до відкриття, конструкцію випробували на міцність. На дерев"яний настил завантажили товстий шар річкового піску, з розрахунку 400 кг на квадратний метр. Міст витримав. 1983-го його реконструювали.
За сильного вітру стара конструкція відчутно коливалася, тому  її прозвали "Чортовим мостом". Його ще називають "Мостом закоханих", "Мостом поцілунків" та "Малим мостом Патона".

Зараз ви читаєте новину «Через закоханих Парковий міст поважчав майже на півтонни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути