вівторок, 23 січня 2007 17:04

Канадський інститут переїхав на Волинь

У канадському Вінніпезі припинив наукову діяльність створений на початку 1960-х років Інститут дослідів Волині. Тисячі сторінок архіву та видавничі потужності інституту відправили з-за океану до Волинського держуніверситету імені Лесі Українки в Луцьку.

Засновник інституту — канадське наукове товариство "Волинь" — припинило існування установи через похилий вік її членів. У діаспорі вважають, що волиняни можуть самі писати й досліджувати свою історію. Науковий заклад відновить діяльність як відділення історичного факультету Волинського держуніверситету. Його вчена рада вже затвердила нові положення та концепцію дослідницького закладу.

— Ми продовжимо дослідження в історичному, мовно-літературному та природничому напрямах. Двічі на рік видаватимемо часопис "Літопис Волині", — каже директор відділення інституту Геннадій Бондаренко, 53 роки.

Інститут дослідів Волині у Вінніпезі заснували емігранти з Волині, переважно вояки УПА. Вони збирали відомості з історії краю і за власні кошти друкували книги, спогади, монографії. Видали близько сотні номерів альманаху "Літопис Волині". У ньому друкувалися письменник Улас Самчук, митрополит Іларіон, доктор Степан Ярмусь.

Зараз ви читаєте новину «Канадський інститут переїхав на Волинь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути