Влада імітує судову реформу

Верховенства права не буде. Не буде і зростання в 40%

Обіцяне зростання ВВП в 40% неможливе без верховенства права. Це ключове, що стримує інвестиції в Україну. І поки інвестори боятимуться українських судів, а вони зараз бояться українських судів, то ніхто не буде вкладати в Україну мільярди доларів.

А значить ключова реформа, яка повинна встановити правила гри — це судова реформа. Яку вкотре імітують. Створюючи не незалежний орган з перелічених людей, а контрольовану судову касту, пов'язану круговою порукою. Очищення судової системи скасували, адже рішення про звільнення членів вищої ради правосуддя буде приймати сама вища рада правосуддя. Прекрасна модель.

Поки інвестори боятимуться українських судів, то ніхто не буде вкладати в Україну мільярди доларів

У той же час правильні ходи — про перезапуск вищої кваліфікаційної комісії суддів, відповідальної за оновлення суддівського корпусу, і створення комісії з етики, яка складалася б з міжнародних експертів, нівельовані верховною роллю самого-самого суду в Україні, Окружного адміністративного суду Києва. Того самого, що приймає безпрецедентно одіозні рішення і для якого, здається, не проблемою було б засудити Махатму Ганді за вбивство Кеннеді. Етична комісія чудово спрацювала під час створення Антикорупційного суду. Тому як міжнародні авторитетні експерти були вищою інстанцією. Якщо виявлялося, що людина мала будинок в Кончі-Заспі і кылька роллс-ройсів при депутатській зарплаті в 10 тисяч гривень, то такий кандидат вилітав. Тепер же це рішення можна оскаржити. У найсправедливішому суді світу. В Окружному адміністративному. І будьте впевнені, він увійде в становище і повірить, що все це заробила талановита дружина судді, торгуючи біткоінами.

Чи можна очистити систему від корупціонерів, даючи ключову роль корупціонерам? Питання риторичне. Що можна зробити в такій системі? Відібрати своїх людей. Це легко. Тим більше, схоже, у людей з Офісу президента немає проблем із порозумінням з Окружним адміністративним судом. Тим більше, Офіс президента якось не помітив справи НАБУ про Окружний суд. Якось так вийшло.

Верховний Суд був єдиним, де програвав Коломойський. І щось підказує, що в результаті цієї "реформи" у нього буде більше шансів на перемогу

При цьому знищується єдина світла пляма, що виникла в судовій системі України (без урахування Антикорупційного суду, який існує майже паралельно — Верховного Суду). Так, туди пройшла група непорядних людей. Але замість того, щоб їх вичистити, і замінити порядними, просто скорочується кількість суддів з 200 до 100 осіб. І далі вже в ручному режимі очистять сам Суд. Хто буде очищати ми розуміємо. Їх наміри ми теж розуміємо. Поки що Верховний Суд був єдиним, де програвав Коломойський. І щось підказує, що в результаті цієї "реформи" у нього буде більше шансів на перемогу. Дивно тільки, що в реформі не прописана якась спеціальна роль для Баришівського суду.

Проти цієї реформи виступили наші західні партнери. Проти цієї реформи виступили Європейська бізнес асоціація і Американська торгова палата. Як ви думаєте, якщо інвесторів лякає ця реформа, чи буде їх привертати її результат? Відповідь, як то кажуть, додумайте самі.

Тож можете забути про зростання в 40%. Тим більше, вихолощеною добігає кінця земельна реформа, яка могла б дати поштовх для приходу інвесторів. Тепер не дасть. Тож ніяких 7% приросту ВВП щорічно не вийде. На жаль.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі