Іраклій Джанашия
Експерт з питань національної безпеки та оборони України в UIF
19.07.2019
1

Навіщо нам корвет, який допливе до Африки, якщо потрібно захищати свої береги?

Більшу загрозу для Росії становитимуть ракетні катери

Новина про можливий продаж крейсера "Україна" порадувала. Ракетний крейсер нині - недіюча бойова одиниця. Вимагає шалених грошей для повернення в стрій. Вигідніше продати і виручені гроші вкласти в поточний бюджет ВМСУ. Однак, я занадто рано радів. Уже вирішили не продавати, а протягом двох років розібрати на металобрухт. Хоча можливий покупець в особі Бразилії був. Останні півроку вона неодноразово висловлювала свою зацікавленість.

Замість крейсера озвучили ініціативу добудувати корвет. Але ось цікавий факт - на корвет піде не менше коштів разом із налагодженням заводів, з пошуком робітників, технологій і обладнання на корабель. Тим більше, якщо це все повинно бути високої якості і відповідати стандартам НАТО. І обійдеться нам це щастя за попередніми підрахунками в 5,8 млрд грн.

Але уявімо все-таки, що у нас є завод і працівники, які готові побудувати корвет в найкоротші терміни, за 1 рік, наприклад. Тут знову виникає питання. У нас є Стратегія військово-морських сил на 2035 рік, яку Україна написала за підтримки представників США і країн Скандинавії. У ній йдеться про необхідність використання в першу чергу москітного флоту. Як сюди вписується корвет?

Маленькі кораблі - це не "Гюрза" і не "Кентаври", які ризикують перевернутися при швидкості вітру від 5 м\с, а ракетні катери

Москітний флот - це маленькі кораблі, які будуть забезпечувати захист нашої берегової лінії. Маленькі кораблі - це не "Гюрза" і не "Кентаври", які ризикують перевернутися при швидкості вітру від 5 м\с, а ракетні катери. Ми не чекаємо поки нам їх побудують, а купуємо вже готові якісні.

Чим відрізняється ракетний катер від корвета?

Корвет - велика ціль, на нього потрібен більший екіпаж і більше фінансування. І ходить далі без дозаправки. Навіщо нам зараз потрібен корвет, який може доплисти до Африки, якщо на даному етапі нам потрібно захищати наші береги? Нам потрібні ракетні катери близько 400 тонн.

Корвет - велика ціль, на нього потрібен більший екіпаж і більше фінансування

Я не кажу, що корвет нам взагалі не потрібен, він нам знадобитися потім. Стратегія ВМСУ на 2035 рік розділена на 3 етапи:

1. Захист суверенітету і збільшення щільності - захист узбережжя і акваторії, і нарощування чисельності наших кораблів. Для цього нам потрібні ракетні катери. І тільки за умови виконання першого пункту, ми можемо перемикатися на другий пункт.

2. Стримування агресії - захист нашої морської економічної зони в 200 милях від берега.

3. Забезпечення безпеки, економіки і миру. Цей етап виходить за рамки Чорного моря. І ось тоді вже корвет стане в нагоді.

На що було б розумніше витратити 5,8 млрд грн?

Краще ці гроші витратити на 10 маленьких, але небезпечних і маневрених мішеней

Що може становити загрозу для Росії? Ми повинні розуміти, щойно корвет побудують, він стане ціллю номер один для нанесення удару для РФ. Бо якщо на кораблі є ракета, то вона стає загрозою, від якої противники захочуть позбутися в першу чергу. Тому краще ці гроші витратити на 10 маленьких, але небезпечних і маневрених мішеней.

В Румунії є італійський завод з будівництва субмарин DG-160 і DG-45 вартістю 50 млн євро. Вони - відмінна альтернатива, яка непомітна противнику, але при цьому становить загрозу. Це саме те, що нам потрібно.

Для ВМСУ в рік виділяють 70 млн доларів, а це - 2 млрд грн, а міністр оборони України Степан Полторак пропонує витратити 6 млрд грн (3 річні бюджети ВМСУ) на один "корвет". Тому, міністр оборони України пропонує проект, який принесе шкоду Україні. Хоча ця людина підписалася під Стратегією розвитку ВМСУ 2035 і неодноразово згадував про важливість саме москітного флоту.

Іраклій Джанашия, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі